Az észak-koreai posztsztálinista diktatúra egy friss becslés szerint 400-650 millió dollárt (148-240 milliárd forint, ez nominálisan nagyjából a budapesti 4-es metró építési költségének fele) költött el arra a 33 rakétatesztre, amelyet idén eddig végrehajtott – idézi a Bloomberg a Korea Institute for Defense Analyses kutatóintézet adatait.

Az interkontinentális ballisztikus rakéták kilövése egyenként 30 millió, a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétáké egyenként ötmillió dollárt emészthetett fel (11 és 1,8 milliárd forint). A becslést a hasonló orosz rakéták költségei alapján készítették.

A kutatóintézet szakértői szerint ezek a tesztek világosan jelzik, hogy a rezsim ura, Kim Dzsongun, hogyan gondolkodik országa prioritásairól. Észak-Korea a világ legszegényebb országai között van, a szerencsétlen társadalom fizeti meg a nagyzoló rakétakilövések árát. Csak június első hétvégéjén egy nap alatt nyolc rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki, ami napi rekord, és amivel kevesebb mint fél év alatt megdöntötték a Kim regnálása alatt egy éven belül végzett rakétatesztek számát. A szakértők további kardcsörtetésre, azaz rakétázásra számítanak.

Mivel egyesek szerint a következő fegyverkísérlet egy nukleáris robbantás lehet, az USA kormánya jó előre további büntetéssel fenyegette meg Phenjant, ha ezt is végrehajtaná.

Eközben az észak-koreai gazdaság teljesítménye a természeti katasztrófák és a koronavírus-járványt követő gazdasági válság miatt immáron kisebb, mint amekkora Kim 2011 végi hatalomra kerülése előtt volt. Az ENSZ becslése szerint a lakosság 40 százaléka alultáplált és az emberek széles körének bizonytalan az élelmiszer-ellátása.