Blair, aki 1997 és 2007 között állt az akkori munkáspárti brit kormány élén, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: bármi történjék is, Európa "hatalmas mértékű rekonstrukción" fog átesni, és Nagy-Britanniának részt kell vennie ebben. Blair kijelentette: mindig azon az állásponton volt, hogy Nagy-Britanniának "nagyon pozitívan" kell hozzáállnia az európai integrációhoz, és képesnek kell lennie a (valutauniós) csatlakozásra, amikor erre elérkezettnek látja az időt.

A politikus elismerte, hogy az euró jelenleg "hatalmas válsággal küszködik, ez a létét fenyegető legnagyobb válság létrejötte óta". A volt kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy hosszú távon, "akár tetszik, akár nem", az európai integrációs folyamat folytatódni fog. Arra a riporteri kérdésre, hogy még mindig pártolja-e Nagy-Britannia euróövezeti csatlakozását, "feltéve, hogy lesz még euró, amelynek részesei lehetünk", Blair kijelentette: ha sikerül megoldani a valutaunió problémáit, akkor Nagy-Britannia "nagyon érdekes választás elé kerül". Tony Blair szerint "nem választási, hanem generációs ciklusokban" kell gondolkodni ebben a kérdésben.

2015-ig biztosan nem kérik a felvételt

Nagy-Britannia a legnagyobb EU-gazdaság, amely önszántából kimaradt a valutaunió alapító országai közül; erről még a Munkáspárt 1997-es választási győzelme előtti konzervatív kormány döntött. A két éve ismét ellenzékben politizáló brit Munkáspárt, miután Blair vezetésével 1997-ben földcsuszamlásszerű választási győzelemmel kiütötte az akkor már 18 éve kormányzó, és az euró meghonosítását mereven elvető konzervatívokat a hatalomból, rövid habozás után maga is meglehetősen bizonytalan programot hirdetett az euró kérdésében. Ennek lényege az volt, hogy az új Labour-kormány "elvben" elfogadja a valutauniós csatlakozás gondolatát, de csak akkor, ha teljesülnek bizonyos szigorúan körülhatárolt gazdasági-pénzügyi alapfeltételek.

Ezt a feltételrendszert Blair pénzügyminisztere, Gordon Brown dolgozta ki, sokak utólagos véleménye szerint úgy, hogy Nagy-Britanniának lehetőleg esélye se legyen a font feladására az euró kedvéért. Blair a vasárnapi BBC-interjúban nem cáfolta azt a felvetést, hogy annak idején ellentét volt közte és Brown között a brit eurócsatlakozás ügyében, elismerte ugyanakkor, hogy Brownnak gazdasági szempontból igaza volt, amikor nem támogatta Nagy-Britannia belépését a valutaunióba.

A jelenleg kormányzó konzervatív-liberális kormánykoalíció hivatalos álláspontja az, hogy Nagy-Britannia a 2015-ig tartó mostani parlamenti ciklusban nem kezdeményezi euróövezeti felvételét. David Cameron konzervatív párti miniszterelnök többször is kijelentette, hogy amíg ő a brit kormányfő, Nagy-Britannia biztosan nem lesz tagja az eurónak.

QP | Quality Placement