Az utasítás "Az Oroszországi Föderáció és Magyarország kormánya között a Magyarország területén történő atomerőmű építésre nyújtandó állami hitelről szóló egyezmény aláírásáról" címmel kiadott dokumentumot, amely csütörtökön jelent meg a hivatalos (állami) jogi információs portálon, hétfőn írta alá Dmitrij Medvegyev.

A pravo.gov.ru portálon közzétett dokumentum szerint az orosz kormányfő egyrészt jóváhagyta a magyar és az orosz kormány között a paksi atomerőmű bővítésére nyújtandó orosz állami hitelről szóló, a magyar féllel együtt előzetesen kidolgozott megállapodás-tervezetet. Dmitrij Medvegyev egyúttal utasítást adott az orosz pénzügyminisztériumnak, hogy az orosz külügyi és a gazdaságfejlesztési tárcával, valamint a Roszatommal és a Vnyesekonombankkal (orosz állami pénzintézet) együtt tárgyalásokat folytassanak a magyar féllel arról, hogy az egyezményt az abban "nem elvi jelentőségű változtatásokat eszközölését megengedve" írják alá.

Az aláírandó egyezmény a január 14-én Moszkvában, Orbán Viktor magyar kormányfő hivatalos látogatása során a két ország kormányának az atomenergia békés felhasználásában való együttműködésről aláírt megállapodás 9. cikkelyén alapszik. Ennek megfelelően a hitelt, amely a most közzétett tervezet szerint legfeljebb 10 milliárd eurót tehet ki, Magyarország 2014 és 2025 között használhatja fel a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának megépítésére.

Az orosz kormány részéről jóváhagyott szerződéstervezet kiköti, hogy pénzt atomerőművi berendezésekre, a munkálatok elvégzésére, és az energiablokkok tervezését, építését, valamint üzembe helyezését célzó szolgáltatásokra lehet fordítani.

A hitelt a magyar fél (a kormány) a beruházás 80 százalékának finanszírozására használja fel az egyezmény keretében aláírandó szerződés alapján. "A kifizetéseket a szerződés értékének 20 százalékát kitevő mértékében a magyar fél euróban eszközli a meghatalmazott orosz szervezeteknek" - olvasható a megállapodás tervezetében.

A dokumentum harmadik cikkelye szerint a magyar fél az orosz állami hitel ténylegesen felhasznált összegét 21 év alatt fizeti vissza. Az első hiteltörlesztést a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának működésbe lépéséhez közelebbi március 15-én, vagy szeptember 15-én kell eszközölni, de nem később, mint 2026. március 15-én.

A hitel törlesztése az egyezménytervezet szerint alábbiak szerint történik majd: az első hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 25 százalékát kell 14 egyenlő részben kifizetni. A következő hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 35 százalékát 14 egyenlő részben és az utolsó hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 40 százalékát 14 egyenlő részben kell törleszteni.

A magyar fél az idei évtől évi 3,95 százalékos kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerőművi blokkok működésbe lépéséig, de nem később, mint 2026 március 15-ig. A hiteltörlesztés első 7 évében 4,50 százalékos, a második 7 évben 4,80 százalékos, és az utolsó 7 évben 4,95 százalékos lesz a kölcsön kamata.

A magyar fél a paksi atomerőmű bővítésére nyújtandó orosz állami hitelt euróban törleszti.

A köztársasági elnök hivatala február 10-én jelentette be, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt.

A finanszírozására nyújtott orosz állami hitelről szóló államközi szerződés megkötése az erőmű bővítéséről létrejött egyezmény végrehajtásának feltétele.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter február 5-én jelentette be, hogy Magyarország megállapodott Oroszországgal a paksi atomerőmű-beruházás pénzügyi szerződésének részletkérdéseiről. Február 19-én Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentette, hogy a kabinet megtárgyalta a magyar és az orosz kormány közötti, a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozását szolgáló államközi hitelmegállapodást, és azt a szokásos módon az Országgyűlés elé terjeszti.