Az Európai Központi Bank (ECB) tíz bázisponttal mínusz 0,5 százalékra csökkentette a kereskedelmi bankok jegybanki betéteinek negatív kamatát. Az alapkamat változatlan, azaz 0,25 százalék maradt. A kötvényvásárlást újrakezdik, havi 20 milliárd euró értékű vásárlásokkal.

Az elmúlt időszakban szakértők szerint csapdába került az európai jegybank, mivel a piaci szereplők olyan erős gazdaságösztönző lépéseket vártak, amelyeket aligha lehetett tromfolni - írta a döntés előtt a CNBC. Az európai gazdaság lassul, az infláció nem emelkedik és az USA-Kína kereskedelmi háború végeláthatatlannak látszik. Hogyan reagál erre az ECB? - kérdezték a szakértők.

Arra számítunk, hogy Mario Draghi az ECB elnöke elég erős ahhoz, hogy többséget szerezzen a bank monetáris tanácsában egy monetáris enyhítési csomag elfogadásához - írta ügyfeleinek Dirk Schumacher, a Natixis elemzője. A kamatok további csökkentését és/vagy a bank kötvényvásárlási programjának újraindítását jósolta. Meglepetést a vásárolt értékpapírok körének tágítása jelenthetett, az, ha például bevonják ezek közé a banki adósságokat is.