A 2009 első negyedéves adatot 0,3 százalékponttal felfelé módosította a cseh statisztikai hivatal mínusz 4,5 százalékra negyedév/negyedéves alapon, a második negyedéves adatot pedig 0,1 százalékponttal plusz 0,3 százalékra szintén negyedéves bázison számolva.

A 2008-as korrigált adat viszont rosszabb lett az előzetesnél: plusz 2,3 százalékra módosították a korábbi 2,6 százalékról.

Mivel előzetes adatokat közöltek, a szerkezeti változásokat még nem lehet látni - közölték a CS Research elemzői, hozzátéve: a németországi növekedés biztosan felfelé húzza az adatot, hiszen ez a cseh export javulásához vezet. Ugyanakkor az importban további esés várható a visszafogott fogyasztás és a mozdulatlan beruházások miatt - ezt azonban kiegyenlítik az export adatok.

A raktárkészletek változása is hozzájárul a negyedév/negyedéves bővüléshez. A CS Research szakértői ugyanakkor további, 0-0,1 százalékos visszaesést várnak a háztartások fogyasztásában negyedév/negyedéves alapon.

A cseh GDP alakulásában nagy szerepet játszik, hogy mi történik Németországban. Az elemzők szerint nem várható, hogy a németek tartani tudják majd a harmadik negyedévi fellendülés (0,8 százalék) ütemét. A negyedik negyedévben 0,2-0,4 százalékos növekedést várnak negyedév/negyedéves alapon, míg 2010 első negyedévében 0-0,3 százalékos növekedést prognosztizálnak.

2010 egészére pedig körülbelül 1,4-1,5 százalékos GDP-növekedésre számítanak Németországban a Ceska sporitelna szakemberei.