Az Elektromos Autók Szövetsége által végzett felmérés szerint a norvég települések egyötöde nem rendelkezik gyorstöltővel.

A felmérés annak kapcsán készült, hogy a hatóságok nemrég kijelentették: 2030-ig 6000 és 10 000 közötti új gyorstöltőt szükséges létesíteni a már működő 4 ezren túl. Ezen felül a nehézgépjárművek számára is kell 1500-2500 gyorstöltő.

A szövetség szerint azokon a településeken, ahol van is gyorstöltő, a számuk nem elegendő, a lefedettség alacsony, a távolság sok régióban nagy a töltők között - írja a lap.

A megkérdezett autósok közel fele nyilatkozott úgy, hogy szokott sorban állni, mire fel tudja tenni tölteni a kocsiját.

Norvégia nagy valószínűséggel az első olyan ország lesz a világon, amely 2025-ben betiltja a belső égésű motorú autók értékesítését. A siker kulcsa, hogy az elektromos autókat mentesítették azon közterhek megfizetése alól, amelyekkel a belső égésűeket sújtják.

Tavaly a Tesla a teljes norvég autópiacon belül 11,5 százalékos részesedést szerzett (Magyarországon a Suzukié a 14,48 százalék), ezzel pedig megelőzte a Volkswagent, amely a tortából 9,4 százalékos részt tudott kihasítani.