A korszerű mezőgazdasági technológiák bevezetéséről, a mezőgazdasági termelés növeléséről és a gazdák piachoz jutásának elősegítéséről kérdezte az Európai Bizottság képviselőit. Ezeken a területeken Hölvényi György szerint a hatékony uniós fellépésmigráció megállításának fontos eszköze lenne.

Az orosz–ukrán háború, a kiszámíthatatlan éghajlati viszonyok, a konfliktusok, a növekvő energiaárak és a koronavírus hatásai súlyos élelmiszerválságba taszították Afrikát

– mutatott rá Hölvényi György. Az afrikai élelmezési válságról szóló vitán részt vett Michael Dunford, a Világélelmezési Program kelet-afrikai regionális igazgatója is, aki hangsúlyozta,

Kelet-Afrikában 82 millió ember éhezik. Ez a szám a kontinens egészén meghaladja a 200 milliót.

Hölvényi György mint a Fejlesztési Bizottság néppárti szóvivője elmondta, Afrika lakosságának több mint fele a mezőgazdaságból él. A helyi kistermelők művelik a kontinens mezőgazdasági területeinek 80 százalékát. Tőlük származik az ott megtermelt élelmiszerek 70 százaléka.

A kisméretű családi gazdaságok mégsem férnek hozzá sem a piachoz sem a pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ráadásul szinte semmilyen segítséget sem kapnak a szélsőséges időjárás elleni küzdelemhez – jelentette ki a politikus, hozzátéve, részvételük kulcsfontosságú az élelmiszerválság mérsékléséhez, ezáltal a migráció megfékezéséhez. A képviselő hozzátette, a génmódosított gabonák engedélyezése Kenyában további aggodalomra ad okot, mivel ez a gazdák vetőmaghoz jutását veszélyezteti.

Gyors közbelépést sürget az EP képviselő

Konkrét lépéseket sürgetve a Hölvényi György a következő kérdésekkel fordult a Bizottsághoz és a Világélelmezési Program vezetőihez:

  • Hogyan támogatja az EU az innovatív mezőgazdasági és vízgazdálkodási technológiákat?
  • Mit tesz a kisgazdaságok termelékenységének növeléséért és piacra juttatásáért?

„Ezeken a területeken a hatékony uniós fellépés a migráció megállításának fontos eszköze” – fogalmazott. A Bizottság jelenlévő képviselői azonban nem adtak érdemi választ Hölvényi György közleménye szerint, ezért is fog írásbeli kérdést intézni a Bizottsághoz.