Éves szinten is 1,3 százalékkal nőttek az árak Szlovákiában, ezen belül decemberben 1,9 százalékos éves drágulást mért a Szlovák Statisztikai Hivatal, amely 2018-ra 2,4 százalékos inflációt vár - írta a pozsonyi Új Szó.

A decemberi áremelkedés elsősorban az élelmiszereket érintette: ezek ára 6,4 százalékkal ugrott meg. Mindezzel Szlovákia, amely az elmúlt években a kelet-közép-európai régió bezzeg országa volt, az Európai Unión belül azon országok közé tartozik, ahol a leggyorsabban emelkedtek az élelmiszerárak.

A statisztikai hivatal szerint az infláció leginkább a kevésbé tehetős háztartásokat, a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat érintette, miután ezek a csoportok költik bevételeik legnagyobb részét élelmiszerekre. A szlovákiai háztartások kiadásaik nagyjából ötödét fordítják élelmiszerek vásárlására.

A legnagyobb drágulás a következő hónapokban is az élelmiszerek esetében várható - vélik a statisztikusok. Idén 6-7 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek éves összehasonlításban, ami elsősorban a lakosság nagyobb vásárlóerejének a számlájára írható.

A nyitókép forrása: Földi D. Attila/Napi Gazdaság.