Európa területének 47 százalékára adott ki figyelmeztetést a szárazság miatt az Európai Unió - írja a Világgazdaság. A csapadékhiány az északi államok kivételével gyakorlatilag minden országban, az agrárium minden területén komoly károkat okozott. A szántóföldi növények terméshozama jelentősen csökkent.

Az első becslések szerint Franciaországban 15 százalékos, Romániában 35 százalékos veszteséggel kell számolniuk a gazdáknak. Belgiumban és Hollandiában a zöldség- és gyümölcstermesztőket is jelentős veszteségek érik: a száraz időjárásban a termés megsemmisült, vagy a minősége miatt nem alkalmas az értékesítésre.

Bajban az állattartók

Az állattartók is kihívások elé állította az aszály. A legelők kiégtek, emiatt a tejtermelők rekordalacsony hozamot értek el. Ez várhatóan tovább drágítja a tejtermékeket és a vajat, miközben a gazdáknak a takarmányárak drágulásával is számolniuk kell.

Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában azokon a területeken sem sikerült érdemben felvenni a harcot a szárazsággal, ahol kiépített öntözőrendszerek, és más, modern technológiák állnak rendelkezésre.

Hollandiában a termelők arra a következtetésre jutottak, hogy az eddig öntözetlen zöldség- és gyümölcskertészetekben is szükség van az öntözőrendszerek kiépítésére a következő évek veszteségeinek csillapítása érdekében.

Sokaknak itt a vége

Sok gazdálkodó várhatóan az idén nyári aszály nyomán feladja a tevékenységét. Ennek oka, hogy több mint egy éve folyamatosan emelkednek az alapanyagárak, a növénytermesztőknek szinte megfizethetetlenné vált a műtrágya, míg az állattartóknak a már tavaly egekbe szökő takarmányárak okoznak megoldhatatlan problémát.

Az idei szezon mérlegére még ugyan várni kell, de a tapasztalatokat mindenhol levonták a gazdák: az egyre szélsőségesebb időjáráshoz kell alkalmazkodni, nem lehet tovább gazdálkodni az évtizedek óta bevett termelési gyakorlatokkal.