A kettős élelmiszerminőségre - egyes multinacionális vállalatok szlovák és kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek - még februárban hívta fel a figyelmet a szlovák mezőgazdasági minisztérium egy vizsgálat eredményére hivatkozva.

Márciusban a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek Varsóban tartott csúcstalálkozóján is foglalkoztak a problémával. Akkor a szlovák kormányfő - aki a kettős élelmiszerminőség gyakorlatát egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette - a helyzet sürgős kivizsgálására szólította fel az Európai Unió (EU) illetékes szerveit.

Robert Fico keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: az ügyben azóta nem történt előrelépés, s így a téma ismét terítékre kerül szerdán a visegrádi csoport kormányfőinek budapesti találkozóján, ahol a helyzet mielőbbi rendezése érdekében várhatóan közös állásfoglalást fogalmaznak meg - írja az MTI.

"Amit az EB eddig az ügyben tett, az abszolút elégtelen" - szögezte le Robert Fico, aki szerint, amíg az uniós szervek csak különböző vizsgáló bizottságok felállítását ígérik, a megoldás nem kerül közelebb, így az ügy "nagy nemzetközi botránnyá" dagad.

A szlovák kormányfő konkrét példákat felhozva elmondta: a napokban kerültek nyilvánosságra annak - a cseh kormány megbízásából készült - minőség összehasonlító vizsgálatnak az eredményei, amelyek ugyancsak bizonyították a kettős élelmiszerminőség gyakorlatát, egy másik vizsgálat pedig arra is rámutatott, hogy az a az élelmiszerek mellett a drogériai termékeknél is jelen van.

Robert Fico bírálta az EB-nek, az ügyben szerinte tanúsított tétlenségét. "Bizonyíthatóan viccet csinálnak belőlünk" - mondta, majd kilátásba helyezte, hogy amennyiben Brüsszel nem tesz hathatós lépéseket a kettős minőség gyakorlatának megszüntetéséért, akkor Szlovákia nyomásgyakorlásként már az ősztől ideiglenes egyoldalú intézkedéseket hoz. Kifejtette: az egyik ilyen lépés az lehet, hogy a közétkeztetésben kizárólag a jó minőségű hazai élelmiszerek használatát engedélyezik. Ezt az intézkedést továbbiak követhetik majd - mondta Robert Fico.