Évente 3,4 millió tonna élelmiszer kerül a kukába Romániában - idézte a Maszol az Európai Bizottság legfrissebb adataiból. Ez azt jelenti, hogy a közepesen pazarló országok közé tartozik az ország. Ha a kidobott élelmiszert a lakosság számához arányítjuk, akkor azt látjuk, hogy Szlovákiában, Bulgáriában és Magyarországon kevesebbet herdálnak el.

Előbbiben, ahol a lakosság kevéssel haladja meg az 5 milliót mindössze 208 ezer tonna élelem végzi a szemétben, a 7 milliós déli szomszédnál 970 ezer, Magyarországon pedig 1,5 millió tonna. A tagországok többségében azonban még nagyobb pazarlás folyik: a 38 milliós Lengyelországban 7,2 millió, a 47 milliós Spanyolországban pedig 13,1 millió tonna élelmiszert dobnak ki.

Romániában a pazarlás 63 százalékáért a fogyasztók a felelősök, akik többet vásárolnak, mint amennyire szükségük van. Emellett 6,9 százalék a szállítás és a kiskereskedelemi forgalmazás során megy veszendőben. A kidobott élelmiszer 24,9 százalékát zöldségfélék teszik ki a krumpli kivételével. A burgonya részesedése 18,7, a gyümölcsöké 17,5, a gabonából készült termékeké pedig 17,3 százalék. A hús és a húskészítmények az elherdált élelem 8,5 százalékát adják.

A kukába kerülő élelmiszer-mennyiség a hazai termés 39 százalékával egyenértékű. A valóságban a veszendőbe menő zöldség jelentős része importból származik. Gyümölcsből évente 600 ezer tonna kerül a szemétdombra, ami hozzávetőleg harmada a romániai gazdaságok össztermésének.