Az éttermek és a vendéglők Lengyelország-szerte átkeresztelték az orosz pierogit ukrán pierogira, hogy kifejezzék szolidaritásukat a megtámadott ukrán néppel - adta hírül a Notes from Poland.

Ez a lengyelek talán legnépszerűbb étele, a vendéglátó helyek közül sok anyagi támogatást is nyújt az Ukrajnából érkező menekülteknek.

Tudjuk, hogy ez csak egy szimbolikus gesztus a borzalmas helyzetbe került ukránokkal - mondta Zakopane városában működő vendéglő tulajdonosa.  told the Polish Press Agency (PAP). A pieroginak számos változata van, közülük az egyik legnépszerűbb a sajttal, burgonyával töltött orosz pierogi, amit sült hagymával és tejföllel tálalnak.

Az étel neve valójában nem Oroszországból származik, hanem a Nyugat-Ukrajna és Délkelet-Lengyelország között elterülő Ruténiából. Ezért az orosz jelző valójában ruténnak értendő, annak ellenére, hogy ezt az ételt gyakran orosz specialitásnak tartják.

Egy gdański étterem a névváltoztatáson túl két tál ingyen ukrán pierogit ad minden ukrajnai menekültnek. Egy Tenisowa városában lévő hely az étel eladásából származó bevétele tíz százalékát humanitárius célokra ajánlotta fel.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.