Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A külgazdasági és külügyminiszter, aki éjszakába nyúlóan egyeztetett Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel, aláhúzta, hogy a felek kölcsönösen biztosították egymást országaik támogatásáról.

Mint közölte, a megbeszélés fő témái a Magyarország és Lengyelország ellen zajló európai uniós eljárások, valamint a migrációs kihívások voltak.

A felek egyetértettek abban, hogy az országaik ellen indított eljárások tisztán politikai alapú támadások, és mind a lengyel, mind a magyar intézkedések teljes mértékben összhangban vannak az európai uniós jogszabályokkal.

Az Európai Parlamentben megfogalmazott jogállamisági kritikák a lengyelek esetében azt kifogásolják, hogy a bírói rendszer átalakításával az igazságszolgáltatást a politikai érdekek alá rendelték, míg Magyarország esetében azt támadják, hogy korlátozták a véleményszabadságot, a korrupció általánossá vált és elnyomják a civileket, de Szijjártó szerint a valós ok, hogy a két keleti ország eltérő migrációs politikát folytat.

A politikai alapú támadások oka egyértelműen a két ország migrációs politikája, amelynek kapcsán aláhúzták, hogy sem Lengyelország, sem Magyarország nem fog befogadni illegális bevándorlókat, és elutasítanak mindenfajta kötelező betelepítési programot - közölte Szijjártó Péter.

Szeptemberben az Európai Parlament kétharmados többséggel megszavazta az uniós jogi atombombaként emlegetett 7. cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben.

Képünk forrása: AFP Photo/Tobias Schwarz.