Érdekes elemzés került napvilágra, mely a szerbiai lakosság mozgásáról szolgál adatokkal - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A kutatás szerint Szerbia déli része szinte teljesen elnéptelenedik, mindenki a nagyobb városokba, főleg Belgrádba, Újvidékre, vagy ezek környékére települ. „Minden, illetve mindenki Belgrád és Újvidék közelében, valamint a Duna és a Morava mellé összpontosul” – mondta Marija Drobnjakovic, a Jovan Cvijic Földtani Intézet két munkatársa.

A Biosens Intézet szakértői a mobilszolgáltatók adatait elemezték és hasonló adatokhoz jutottak. Ezek szerint Tutin és Novi Pazar az a két település, ahol a legszembetűnőbb az elnéptelenedés. Aleksandar Bauranov, a Harvard kutatója elmondta, hogy a Facebook adatait használták fel annak elemzésére, hányan távoznak Szerbiából és hányan térnek vissza oda.

„Elemzésünk szerint október óta a járvány miatt mintegy 120 ezer ember tért vissza Szerbiába. Meglátjuk, hogy ebből valójában mennyien maradnak országban” – mondta Bauranov, aki szerint az akadémiai közösség tíz százaléka hagyta el Szerbiát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szerbiai kutatók – ha külföldön dolgoznak – produktívabbak, mert ott sokkal több anyagi forráshoz juthatnak. Szerinte, a szerbiai akadémiai kép akkor javulhatna, ha az itteni kutatók kapcsolatba kerülhetnének azokkal, akik elhagyták az országot.