Az elmúlt öt év arról szólt, hogy az olaszországi populista politikai erők éles küzdelmet kezdtek országuk bebetonozott bürokratikus, pénzügyi és ipari elitjével. Ez a harc ősszel, akár már szeptemberben vagy októberben előrehozott választásokon folytatódhat - kezdi háttérelemzését Tony Barber, a Financial Times (FT) európai ügyekkel foglalkozó publicistája.

Szerinte az elitellenes, radikális baloldali Öt Csillag Mozgalom és a bevándorlóellenes, radikális jobboldali Liga nem fog összezsugorodni az ezt megelőző kampányban, sőt, éppen ellenkezőleg: úgy tűnik, lendületben vannak. Megnyerték a március 4-ei parlamenti választást és azóta is a közvélemény-kutatások élén állnak.

Még erősödhetnek

A felmérések ennél többet is elárulnak. Az átlagos választók - olyanok is, akik akkor még nem az Öt Csillagra vagy a Ligára adták voksukat - úgy vélik, hogy a két párt megérdemelne egy esélyt a kormányzásra. Végül is ketten együtt birtokolják a képviselői helyek többségét a parlament mindkét házában.

Emellett az is erősítheti helyzetüket, hogy az államfő, Sergio Mattarella igyekszik megakadályozni kormányuk megalakítását. Megvétózta a 81 éves Paolo Savona pénzügyminiszteri kinevezését, mondván: szokatlan pénzügypolitikája veszélyeztetné Olaszország eurózóna-tagságát. Az elnök úgy értelmezi felhatalmazását, hogy alkotmányos kötelezettsége megvédeni ezt, ugyanakkor 1945 óta egyetlen elődje sem blokkolta a szabad és fair választásokon győztes parlamenti erők kormányalakítását.

Az esély

Barber szerint ez esélyt ad az Öt Csillagnak és a Ligának, hogy úgy állítsák be a választásokat, mint amelynek egyik oldalán ők, azaz a nemzeti demokrácia és szuverenitás képviselői állnak, a másikon pedig a brüsszeli, azaz ami ezzel egyet jelent: a berlini és frankfurti elit, illetve olaszországi lakájaik sorakoznak fel.

Egy erre az üzenetre kihegyezett kampányban a két párt, amely nem természetes ideológiai szövetségese egymásnak, akár választási szövetséget is köthet. Emellett szólna, hogy míg a Liga az ország északi részén erős, addig az Öt Csillag délen, azaz földrajzi szempontból jól kiegészíthetnék egymást.

Ugyanakkor a Liga hagyományosan Silvio Berlusconi Forza Italia pártjával együtt vesz részt a választási küzdelmekben. Észak-Olaszországban sok önkormányzatban együtt kormányoznak, mégpedig az üzleti élet érdekeit szolgálva, ami ellentmond az Öt Csillag gazdasági radikalizmusának.

Élet-halál

Kétségtelen, hogy ha a Liga annak érdekében, hogy országos szinten összefoghasson az Öt Csillaggal, feladná ezt a politikáját, azzal szakítana hagyományaival. Egy ilyen változtatás azt mutatná, hogy a két populista politikai párt félreteszi nézeteltéréseit, hogy szembe szálljon az eurózóna ortodox költségvetési, pénzügyi és gazdaságirányításával.

Ha egy ilyen összecsapás alakul ki az északi eurótagállamok és a brüsszeli bürokrácia, illetve az egységesen fellépő olasz populisták között, az egyfajta "élet-halál" harc lesz - véli az FT európai ügyekre specializálódott publicistája.

A fotó forrása: Pixabay