Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok ukrán egészségügyi specialista dolgozik Lengyelországban, pontosan 291 orvos és 62 fogorvos - írta a gazetapraca.pl. A számuk folyamatosan nő - ők enyhítik azt az orvoshiányt, amelyet a lengyel orvosok nyugati emigrációja okoz.

A lengyel média régóta ír arról, hogy kivételesen rossz a helyzet az egészségügyben, bizonyos területeken már-már megoldhatatlannak is látszik az orvoshiány. Nagyon sok aneszteziológus, mentős és háziorvos hiányzik. Az ilyen beosztásokba keresett orvosoknak sokszor még szolgálati lakást is ajánlanak a munkaadók.

A polityka.pl portál szerint az utóbbi években körülbelül 17 ezer ápolónő, 10 ezer orvos és ezer fogorvos emigrált Lengyelországból elsősorban Németországba, ahol a keresetek nem egy esetben elérik a lengyel bérek négyszeresét.

Az ukrán orvosok és ápolók a jobb munkakörülmények miatt választják Lengyelországot. Mivel nem uniós tagállamból jönnek, nehezebb elismertetniük a diplomájukat, mint lengyel kollégáiknak Németországban. Azonban ez sem kedvetleníti el őket. Tavaly lengyel nyelvi államvizsgára 83 ukrán orvos jelentkezett, 65 személy sikeresen le is tette a vizsgát.

Ugyanakkor, ha az ukrán orvosok előtt megnyílik az út Európába, biztosra vehető, hogy továbbállnak..