Kelet-Jeruzsálemnek kell lennie a palesztin állam fővárosának - mondta el az MTI szerint II. Abdallah a Mike Pence amerikai alelnökkel folytatott tárgyalásán. A jordán  uralkodó szerint aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államok döntése miatt, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A palesztin-izraeli konfliktusra csak kétállami megoldás elképzelhető - szögezte le II. Abdalláh, aki szerint az amerikai döntés "nem része a konfliktus átfogó megoldásának".

Az Egyesült Államok továbbra is támogatja a kétállami megoldást. Pence ugyanakkor történelminek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését Jeruzsálemről. Világossá tette, hogy Washington eltökélt a békefolyamat újraindítása mellett - jelentette ki Mike Pence.

II. Abdalláh szerint az Egyesült Államok nagy kihívás elé állította saját magát a döntéssel, és most újjá kell építenie a bizalmat a térségben.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet és Ciszjordániát. Donald Trump a múlt hónapban jelentette be, hogy elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet. Ezzel több évtizedes diplomáciai hagyománnyal fordult szembe, mert a nemzetközi közösség álláspontja szerint Jeruzsálem jogállásáról a két félnek egymás között kell megállapodnia.

A címlapkép forrása: Pixabay.