Theresa May brit miniszterelnök úgy döntött, nem hívja össze kormánya szűkebb kabinetjét (amelyet a brexit súlyára utalva háborús kabinetnek becéznek) a kormány július eleji ülése előtt, amivel komoly találgatásokat indított el - kezdi több forrásra alapozott beszámolóját a Business Insider. A bennfentesek azt gondolják, hogy korábbi álláspontját feladva a puha brexit irányába akarja elmozdítani a kormány politikáját.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a miniszterelnök vendégül látja a kabinetet vidéki házában, hogy megvitassák a régóta ígért brexit fehér könyv tartalmát. Ez utóbbi rögzíti majd a kormány álláspontját arról, milyen feltételekkel akarja kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. A találgatás alapja az, hogy míg a szűkebb (11 fős) miniszteri csoportban kis többségben vannak a kemény brexit hívei, a puha változat támogatóival szemben, a teljes (30 fős) kormányban fordított a helyzet.

Tagadják

A Downing Street tagadja, hogy May az uniópárti miniszterek többségét akarná felhasználni a kormány álláspontjának felpuhítására. A fehér könyv éppen minisztériumi köröztetésen van, így eljut minden tárcához, amelyek szabadon véleményezhetik a tartalmát - hangzik a hivatalos álláspont.

A kritikus kérdés hónapok óta változatlan: tagja maradjon-e az Egyesült Királyság az EU vámuniójában legalábbis valamilyen mélységig, vagy szakítson azzal abban a reményben, hogy be tudnak vezetni egy olyan rendszert, amely láthatatlan, villámgyors folyamattá teszi a vámügyintézést. A kemény brexit hívei szerint az utóbbi lehetséges, ám az EU és az érintett vállalatok nem értenek ezzel egyet.

Hírek szerint a fehér könyvben az szerepel, hogy a szigetország az áruk forgalmát továbbra is az EU-val közös vámunióban bonyolítaná le, míg a szolgáltatásokét önállóan oldaná meg. Az EU-tagállamok megosztottak azzal kapcsolatban, hogy ez a fajta "mazsolázás" az unió kínálta lehetőségek között megengedhető-e. A vállalatok viszont támogatják. A fehér könyvet várhatóan július 9-én hozzák nyilvánosságra.

Gyanús egyetértés

Az elemzők gyanakvását a kormánypolitika felpuhításával kapcsolatban erősíti May legutóbbi megszólalása a Times vezérigazgató-fórumán. Megkérdezték tőle, mit szól ahhoz, hogy külügyminisztere, a köztudottan keménybrexit-párti Boris Johnson állítólag minősíthetetlen hangon reagált arra, hogy több nagyvállalat jelezte: komoly károkat fog okozni neki a kilépés és ennek megfelelően visszafogja a beruházásait Nagy-Britanniában.

Johnson, ha igaz, erre a "b...ák meg a cégek" megjegyzést tette. Főnöke azonban azt mondta, hogy ő az üzleti világ oldalán áll. Az a helyes, ha meghallgatjuk, amit a vállalatok mondanak, helyénvaló, hogy a cégek hallgatják a hangjukat - fejtegette. A június utolsó hét végéjére időzített uniós csúcsnak egyébként nem lesz témája a brexit, mivel a válási tárgyalások - például a vámunió körüli említett bizonytalanság miatt - egy helyben topognak, ezért nincs miről beszélni.

Nyilvános üzengetés

A fehér könyvvel kapcsolatos kritikus döntés előtt a kormány tagjai látványosan feladták azt az elvet, miszerint kifelé egységesen kellene kommunikálniuk. Ehelyett a sajtóban üzengetnek egymásnak, nem is akármilyen hangon.

Talán az ifjú és ambiciózus Gavin Williamson hadügyminiszter - akit May esetleges utódaként is emlegetnek - ment el a legmesszebbre. A sajtómunkásokkal társalgó embereivel azt üzente főnökének, a miniszterelnöknek, hogy megbuktatja, ha nem kap a tárcája plusz 20 milliárd fontot (7400 milliárd forint, több mint 16 budapesti 4-es metró ára).

Válaszul Liz Truss pénzügyminisztériumi államtitkár az 1984-ben készült Szörnyecskék főszereplőihez hasonlította a kormány macsó minisztereit. (Ezek az állatkák napközben aranyos szőrmókok voltak, ám ha éjfél után ettek, akkor szörnnyé váltak.) Greg Clark gazdasági miniszter Johnsonnak üzent, amikor az említett fórumon azt mondta, hogy a cégek nem ideológiák (értsd: a nemzeti függetlenség ideálja) alapján alkotnak véleményt arról mi jó nekik és mi nem, hanem gyakorlati tapasztalataik alapján.

Jeremy Hunt egészségügyi miniszter viszont a külügyi tárca vezetőjével ért egyet: az üzleti szférának szerinte sem kellene megszólalnia a brexitről.

A fotó forrása: Chris J. Ratcliffe/AFP