Orbán Viktor szerint egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente, korábban ezret említettek. Jól látható, hogy egy felső határ nélküli kvótáról van szó - tette hozzá.

A kötelező kvótáról szóló vita ösztönzi a migrációt - vélekedett Orbán. Szerinte a folyamat veszélyes a közbiztonságunkra, a jólétünkre és az európai keresztény kultúrára is. A miniszterelnök jelezte: saját javaslatot készítettek, amelynek az a lényege, hogy az EU végre ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze a gondolkodása középpontjába. Nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantáljuk a külső határok légmentes védelmét - jelentette ki Orbán Viktor, átadva a dokumentumot Bojko Boriszovnak.

Orbán hangsúlyozta: a magyar alkotmány világossá teszi, hogy abban a kérdésben, hogy kik tartózkodhatnak és élhetnek Magyarországon, csak a magyar nép által megválasztott és felhatalmazott személyek, szervezetek dönthetnek. Él a gyanúperrel, hogy Magyarországtól nyugatra sokan azt gondolják, a migráció végső soron jó és elkerülhetetlen. Magyarország szerint azonban veszélyes, ezért döntöttek úgy, hogy elkészítik a saját javaslatukat. A csomagban módosító indítványok találhatóak.

Szolidaritásra a határok védelménél van szükség

Bulgária elismerést érdemel, mert megvédte a külső határait, amivel Magyarországot is. A bolgár miniszterelnök nemcsak Bulgáriának fontos, hanem a magyaroknak szintúgy - fogalmazott. Szavai szerint a határokat csak határozott, erős kezű vezetőkkel lehet megvédeni, akiknek világos, demokratikus felhatalmazásuk van, és akik nem félnek meghozni a szükséges döntéseket. Amikor kell, kerítést építenek, ahogyan Bojko Boriszov is tette. Orbán megjegyezte: látta a fizikai védvonalat, amelyről csak az elismerés hangján szólhat.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, európai szolidaritásra nem a migránsok szétosztásánál, hanem a határok védelménél van szükség. A javaslat minden schengeni tagállamtól azt követeli meg, hogy teljesítse a határvédelmi kötelezettségeit. Ha erre nem képes vagy nem hajlandó, bátran le kell vonni ennek konzekvenciáját. Ilyenkor "helyezzük egy országgal beljebb" a schengeni határvédelmet, oda, ahol van szándék és képesség a migránsok feltartóztatására. Magyarország álláspontja továbbra is változatlan. Látjuk, hogy a világ sok részén nehéz a helyzet, de szerintünk a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni - jegyezte meg.

Orbán Viktor jelezte: gratulált kollégájának, hogy milyen hasznosan és ügyesen alakította a kapcsolatait Bulgária Törökországgal. Magyarország támogatja, hogy legyen megállapodás. A határokat védeni kell, de megállapodásokat is kell kötni erről. A bolgár-török együttműködés mögött mindig ott lesz Magyarország is - jelentette ki.

Történelmi feladat

Történelmi feladat nyomja a bolgár uniós elnökség vállát: esély van arra, hogy egy döntő lépést tegyünk a Balkán EU-ba integrálására - jelentette ki Orbán. A kormányfő sajtónyilatkozatában nagyszerű döntésnek nevezte, hogy májusban Bulgáriában Balkán-konferenciát rendeznek. Ezen Orbán szerint ki kell mondani a végleges, döntő szót a bővítésről, elsősorban Montenegró és Szerbia esetében. Emellett dönteni kell néhány nagy projektről is.

Nem elég ugyanis a Balkánt politikailag befogadni, "össze is kell építeni". Ha nincsenek vasutak, gyorsvasutak, utak, autópályák, akkor hiába a politikai deklaráció, nem tud összenőni a Balkán az EU gazdasági testével. Márpedig mindannyiunknak erre van szüksége, ennek nyertese lehet Bulgária, Magyarország, Szerbia, Montenegró és a többi balkáni ország is - tette hozzá a kormányfő.

Bulgária tagja az uniónak, azonban nem tagja a schengeni övezetnek, pedig az kellene, hogy legyen. Bulgária és Magyarország között azonban több olyan állam is található, amely még az EU-nak sem tagja, pedig szeretne azzá válni, és az kellene, hogy legyen - vélekedett. Örömmel látja, hogy Bulgária vállalja a történelmi felelősséget, és kezébe veszi a kérdést - mondta Orbán.

Orbán gratulált Boriszovnak

A magyar miniszterelnök sok sikert kívánt Boriszovnak a vállalkozáshoz, hozzátéve, hogy a bolgár kormányfő nagy fába vágta a fejszéjét, remélhetőleg sikerrel jár. Kijelentette:hálás Boriszovnak, amiért fogadta őt. Gratulált neki, és közölte: úgy látja, jól megy az EU-elnökség, "ide jár fél Európa". Kedden az osztrák kancellár érkezik Szófiába, ami felhívja a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik ma Bulgária az európai politikában.

Magyarország és Bulgária viszonya szívbéli, baráti, a kétoldalú kapcsolatokat illetően semmilyen konfliktus nem merül fel - hangsúlyozta. A két országnak van történelmi sorsközösségtudata, nagyon hasonló megpróbáltatásokat kellett kiállniuk mind a távolabbi múltban, mind a második világháborút követően. Bár a politika az érdekek világa, Közép-Európában és a Balkánon ez "kicsit másképp van", itt a szív, a barátság és a történelem is sokat nyom a latban - jelentette ki, hozzátéve: kifejezte Boriszovnak a magyar nép barátságát és elismerését.

Magyarország abban bizakodik, hogy egyre sűrűbbé válik a gazdasági és politikai kapcsolatok hálójának szövete Bulgáriával - hangoztatta. Mi is szeretnénk minél inkább részt venni Bulgária újraépülésében, és hívjuk a bolgár vállalkozókat, befektetőket, hogy jöjjenek Magyarországra, vegyenek részt Magyarország sikerében - emelte ki.

Boriszov: migránsválság van Európában

Szigorú ellenőrzésre van szükség az Európai Unió (EU) külső határain - mondta Bojko Boriszov, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnöke hétfőn Szófiában, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Boriszov kiemelte, Bulgária szerint migránsválság van Európában, amit szigorú határellenőrizettel és a konfliktuszónákban menedékkérők regisztrálására szolgáló központok (hot spotok) felállításával lehet megoldani. Ha pedig vége van a háborúknak a származási országokban, akkor a migránsoknak vissza kell térniük a hazájukba és újjá kell építeniük azt - tette hozzá a bolgár miniszterelnök.

Boriszov jelezte, hogy figyelmesen átnézik az Orbán Viktor által átadott, a migráció megoldására készült magyar javaslatokat tartalmazó dokumentumot.

A bolgár miniszterelnök kitért arra is, hogy a nyugat-balkáni országok gazdasági fejlődésének szempontjából rendkívül fontosak a térséget átszelő páneurópai közlekedési folyosók, valamint azok bővítése.

Képünk forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd