Egyre több külföldi érkezik Lengyelországba dolgozni és nő az a pénzösszeg is, amelyet külföldre küldenek - írta a gazeta.pl. A varsói jegybank legújabb jelentése szerint 2017 harmadik negyedévében a Lengyelországban dolgozó külföldiek csaknem 3,5 milliárd zlotyt (262 milliárd forint, több mint a 4-es metró költségének fele) utaltak külföldre, ami 180 millióval több az előző negyedévinél és 1,7 milliárddal az előző évhez képest.

A bank elemzéséből az is kiderül, hogy a növekedés mindenekelőtt a vendégmunkások átutalásainak tudható be. A pénzt főleg az ukránok (3,2 milliárd zlotyt, azaz az egész összeg 90 százalékát) utalták haza. Három éve, 2015 elején ez az összeg még csak 1,18 milliárd zloty volt.

Ha viszont a lengyel emigránsok hazai pénzutalásait nézzük, ezek egyáltalán nem nőttek, sőt némileg vissza is estek. 2017 harmadik negyedében a külföldön dolgozó lengyelek 4,3 milliárd zlotyt küldtek haza, ez 0,1 milliárddal kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Nagy-Britanniából és Írországból kevesebb pénz érkezik, miközben Hollandiából és Norvégiából nőttek az átutalások.

A fotó forrása: Pixabay