A külügyminisztériumi közlemény szerint az EU-országok belügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek csütörtöki és pénteki luxembourgi ülésén nem születik döntés arról, hogy milyen ütemterv alapján csatlakozhat a két ország a schengeni övezethez.

A szaktárca jelezte: Románia folytatni fogja az EU-tagállamokkal és a következő EU-elnökséggel a tárgyalásokat, amelyek, remélik, 2013-ban célba érnek, és Románia fokozatosan részévé válik a belső határellenőrzés nélküli övezetnek. A román külügy reményét fejezte ki, hogy 2013 első felében a légi és vízi közlekedés révén csatlakozhat Románia a schengeni övezethez.

A belügyekkel foglalkozó tárcavezetők csütörtöki és pénteki ülésén elhangzik tájékoztatás Románia és Bulgária felkészültségéről, de nem lesz döntés arról, hogy milyen ütemterv szerint zajlik majd a csatlakozási folyamat - idézi a közleményt az MTI.

Szerdán uniós diplomaták Brüsszelben úgy nyilatkoztak, hogy az EU elhalasztotta a két ország schengeni integrációjáról szóló döntést. Elmondták, hogy a kérdést jövő márciusban újra napirendre tűzik, de ez még nem jelenti azt, hogy akkor már dönteni fognak.

Elsősorban Hollandia, de mellette - valamivel kevésbé kategorikusan - Németország, Franciaország, valamint több más tagállam is elégedetlen a korrupció, valamint a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyságával Bulgáriában és Romániában.