Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csehek közel tizede, 1,02 millió állampolgár él a szegénységi szint alatt annak ellenére, hogy anyagi helyzetük tavaly tovább javult, és 2005 óta a legjobb volt - állapította meg a prágai központi statisztikai hivatal. A jövedelmi szegénységi színvonalat 2015-ben személyenként 10 220 koronánál húzták meg.

A gyermekes családoknál a határ 21 461 korona volt - 300 koronával magasabb az előző évinél. Egy a háztartások körében végzett felmérés szerint, ami elsősorban 2014-es adatokat tartalmazott, abban az évben 2,4 százalék volt a reálkeresetek növekedése.

Csehország régóta azok közé az országok közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a szegények aránya az Európai Unióban. A szegénységtől fenyegetettek aránya már évek óta csak 9-10 százalék, ami az egyik legkisebb az unióban.

Tavaly a csehek 5,6 százaléka, vagyis 590 ezer szenvedett valamilyen "anyagi hiányban", ami mintegy 100 ezerrel kevesebb volt az előző évinél. Ez alatt azokat értik, kilenc kulcsfontosságúnak minősített háztartási tartozék közül, mint a telefon, a mosógép, a televízió vagy a személyautó közül legalább eggyel nem rendelkeznek, vagy nem engedhetnek meg maguknak évente egy heti nyaralást, vagy azt, hogy minden második nap húst fogyaszthassanak.