Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerdai helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a kialakult valutaválság következményeként a török líra az idei év eleje óta csaknem 40 százalékkal zuhant a dollárhoz képest, és ez júliusban 15 évi csúcsra, 15,8 százalékra hajtotta fel a tizenkét havi inflációt.

A legutóbbi adatok az elemzők szerint azt mutatják, hogy a meglóduló infláció és a súlyos mértékben feszesebbé vált pénzügyi kondíciók együttes hatására megtorpanásszerű lassulás kezdődött a török gazdaságban. Ennek jelei közé tartozik, hogy a legutóbbi gazdasági aktivitási részadatokból következtethetően az ipari termelés értéke negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal csökkenhetett a második negyedévben, jóllehet az első három hónapban még 1,8 százalékkal nőtt.

A helyzet rosszabbá válhatott

A Capital Economics londoni elemzői szerint az iparági felmérések arra vallanak, hogy a harmadik negyedévben a helyzet még rosszabbra fordulhatott: júliusban az import 9,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi azonos hónapban, jelezve, hogy a hazai kereslet meredeken visszaesett. A járműértékesítés júniusban és júliusban egyaránt 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A londoni elemzőház szakértői szerint ezekből a folyamatokból az számolható ki, hogy a török hazai össztermék (GDP) jelenleg éves szinten mérve 3 százalék körüli ütemben csökken, vagyis mély recesszió alakult ki Törökországban.

A Capital Economics az idei év egészére továbbra is 3 százalékos növekedést vár a török gazdaságban, de hangsúlyozza szerdai elemzésében, hogy ez kizárólag az erőteljes évkezdetet tükrözi. A cég az idei negyedik negyedévre és 2019 első felére 2-4 százalék közötti éves összevetésű GDP-visszaesést, a jövő év egészére pedig stagnálást vár Törökországban.

Sötét jövő

A török gazdaságban más nagy elemzőházak is recessziót várnak. A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) a minap leminősítette Törökországot, az addigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal "B plusz"-ra rontva a hosszú futamú török szuverén devizaadósság osztályzatát.

Indoklásában a cég szintén kiemelte, hogy a török líra az év eleje óta 38 százalékkal gyengült a dollárral szemben, és ennek az értékvesztésnek csaknem a fele az elmúlt néhány hétben ment végbe. Mindeközben az éves szintű infláció júliusban megközelítette a 16 százalékot.

A hitelminősítő közölte: azzal számol, hogy a kialakult pénzügyi válsághelyzetben a török hazai össztermék jövőre reálértéken 0,5 százalékkal csökken.

Képünk forrása: Pixabay