Növekedett a szállodai elhelyezés, de csökkent az apartmanok iránti érdeklődés a Horvátországba készülő magyar turisták részéről, akiknek a száma év elejétől öt százalékkal csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest - mondta el az MTI-nek a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.

Az év első öt hónapjában a horvátországi külföldi turisták száma közel 10 százalékkal csökkent, a magyar utazóké azonban kisebb, mintegy öt százalékos csökkenést mutat - közölte Marin Skenderovic. A horvát adatok szerint áprilisban a jó idő és a húsvéti ünnepek miatt például a Kvarner-öbölben 65 százalékkal több magyar volt, mint tavaly ilyenkor, májusban viszont a sibeniki és zadari régióban tapasztaltak némi növekedést. A távolabbi célpontok, így Dubrovnik esetében azonban jobban érzékelhető a csökkenés.

Az idegenforgalmi szakember szerint nagyon nehéz megjósolni, hogy a tavalyi kétmillió magyar vendégéjszakához képest idén milyen változás várható. Előzetesen 5-10 százalékos visszaesésre számítanak Magyarországról, elsosorban a forint gyengesége miatt, de azért nehezebb ezt pontosan megbecsülni, mert a magyar turisták jellemzően az utolsó pillanatban döntenek az utazásról.

A magyarok utazási szokásai is átalakulóban vannak, ami az előfoglalások alapján látható. Az utazásszervezők jelzései szerint csökken az érdeklődés az apartmanok, ugyanakkor kisebb növekedés tapasztalható a szállodai elhelyezések iránt. Általános tapasztalatként fogalmazta meg, hogy az utazásszervezőkön keresztüli foglalások aránya folyamatosan csökken, az egyéni utasoké viszont növekszik. Fokozatosan nő az interneten szálláslehetoséget keresők száma, de sokan egyszerűen beülnek az autóba és ötletszerűen keresnek szállást a tengerparton.

Marin Skenderovic úgy látja, hogy azok a magyar turisták, akik korábban egzotikus helyekre utaztak, a válság miatt most inkább közelebbi helyeket választanak. A színvonalas szállodai ellátás iránt ezért növekszik az igény, az olcsóbb nyaralási formák iránt viszont visszafogottabb az érdeklődés Horvátországban.