Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Janukovics Moszkvában adott interjút a brit közszolgálati televízió Newsnight című napi politikai magazinműsorának.

A kedd este képernyőre kerülő - a BBC által részleteiben már hajnalban ismertetett - interjúban az egykori ukrán elnök elmondta azt is, hogy a tavalyi kijevi kormányellenes tüntetések idején különlegesen kiképzett orosz biztonsági alakulatok menekítették ki őt Ukrajnából, Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes utasítására. Putyin előzetesen vele sem konzultált az akcióról, de ő hálás az orosz elnöknek, mivel az orosz biztonsági erők valószínűleg az életét mentették meg.

A tavalyi kijevi vérontásról szólva úgy fogalmazott: "másokkal együtt" rá is hárul felelősség a történtekért, amelyek megakadályozása érdekében "valószínűleg" nem lépett fel elég erélyesen. Kijelentette ugyanakkor: nincs semmilyen információja arról, hogy bárki parancsot adott volna a tüntetők elleni fegyverhasználatra. Ő személyesen semmiféle parancsot nem adott, mivel ez nem is az ő hatásköre volt, de határozottan ellenezte az erőszak, és különösen a tűzfegyverek alkalmazását a demonstrálók ellen.

Janukovics az "ukrán állam tragédiájának" nevezte, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetből kiutat kell találni. A BBC riporterének kérdésére azonban, hogy ez a Krím visszatérését jelentené-e Ukrajna fennhatósága alá, a volt ukrán elnök indulatosan csak annyit mondott, hogy "ami történt, megtörtént (...), ami történt, az ma már tény". Ukrajnában "jelenleg a Krím visszaszerzéséről beszélnek, de ezt hogyan akarják elérni? Háborúval? Szükségünk van még egy háborúra?" - fejtegette Janukovics a BBC-interjúban.

Visszautasította azokat a vádakat, hogy hivatali idejében közpénzeket sikkasztott volna, és azt is, hogy dollármilliókat rejtegetne külföldi bankszámlákon. Kijelentette, hogy Kijev melletti egykori fényűző rezidenciája - amelyet távozása után a tiltakozók a világ szeme elé tártak - nem volt az ő tulajdona.

Emellett azt állította, hogy ellenfelei szélsőjobboldali erők bevonásával végrehajtott katonai puccsal távolították el őt a hatalomból. Hozzátette: reméli, hogy egy nap visszatérhet Ukrajnába.

Janukovics közölte: ő már annak idején megmondta, hogy az ellene demonstrálók nem fognak megállni a Majdannál - a tiltakozó megmozdulások fő helyszínének számító kijevi Függetlenség téren -, és "nem is álltak meg (...) szétszedték az országot, és belerángatták az egész világot ebbe a konflikt