Ki lehet fújni a visszatartott levegőt - ezzel a képpel jellemzi az európai értékpapírpiacok hét eleji helyzetét a Financial Times. A vasárnapi bejelentést, miszerint az athéni kormány új, a korábbiaknál jobb ajánlattal állt hitelezői elő, gyors csalódás követte. Az eurózóna pénzügyminiszterei nem láttak lényegi elmozdulást a görög álláspontban, mint később kiderült azért, mert Athénban összekeverték a papírokat és egy korábbi javaslattervezetet küldtek el Brüsszelbe.

Végül azonban kiderült, hogy valóban létezik egy új dokumentum, amely olyan adóemeléseket és költségvetési kiadáscsökkentéseket tartalmaz, amelyek jó eséllyel meggyőzhetik a hitelezőket arról, hogy érdemes felszabadítaniuk az EU-IMF hitel maradék 7,2 milliárd eurós részletét vagy annak egy részét. Így a görögök képesek lennének törleszteni lejáró adósságrészleteiket, és fizetni a nyugdíjakat, a közalkalmazottak bérét és a többi állami kiadást.

Hullámvasút

A bizakodás-kétségek-bizakodás váltakozásának megfelelően az olasz, a portugál és a spanyol állampapírok hozama hullámvasútra került. Ezek azok az országok, amelyeket a legsúlyosabban érintheti a görögök esetleges távozása az eurózónából. Ugyanez igaz a kelet-közép-európai országokra, amelyek legfőbb exportpiaca az övezet - ennek megfelelően értékpapírjaikat és valutáikat szintén megrángatták a hét eleji fejlemények.

Hétfő második felében a bizakodással együtt megélénkülő keresletnek köszönhetően a tízéves portugál kötvények hozama 13,3 bázisponttal, 2,876 százalékra csökkent. A hasonló spanyol papíroké 8,7 bázisponttal, 2,176 százalékra, az olaszoké 7,4 bázisponttal, 2,202 százalékra esett vissza. Eközben a biztonságos menedékként számon tartott német államkötvények hozama a gyengülő kereslet nyomán 8,5 bázisponttal, 0,833 százalékra emelkedett.

Régiós jókedv

A magyar forint, a lengyel zloty és a cseh korona előbb gyengült az euróval szemben - az előbbi 0,7, az utóbbi kettő 0,2-0,2 százalékkal, majd erősödni kezdett. A forint a hétfői 313-as szint után kedden reggel a 311 forint/eurós átváltás felé közeledett, a zloty a 4,17, a korona a 27,21-es szintet tartotta. A három ország tőzsdéi 0,9-1,4 százalék körüli pluszt értek el hétfőn, a varsói és a budapesti börzén főként a bankrészvények erősödésének köszönhetően. A tízéves magyar államkötvény hozama kilenc bázisponttal csökkent.

A megkönnyebbülés még a Balkánon is érezhető volt, amelynek államai szorosabb kapcsolatban vannak Görögországgal, mint a távolabbi kelet-közép-európai államok. A tízéves szlovén állampapíri hozama 14 bázisponttal, a bolgáré 12 bázisponttal, a románé 8,7 bázisponttal esett.