A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az Art Nouveau stílusú, ötemeletes épületet egy művészetpártoló iparmágnás álmodta meg a múlt évszázad fordulóján a Vörös tér sarkára, szemben a Bolsoj Színházzal. A hotel lépcsőin beszédeket mondott az oroszországi kommunista forradalom vezére, Vlagyimir Iljics Lenin és a bolsevikok vezetői közül sokan laktak itt az 1917-es hatalomátvétel után, köztük Nyikolaj Buharin, a koncepciós perek áldozatainak egyike. A Szovjetunió első alaptörvényét és himnuszának sorait ebben az épületben vetették papírra − derül ki a Metropol weboldalán lévő bemutatkozásból.

Az épület megjelenése illik hírnevéhez. Kívülről festett mozaikok, faragott domborművek, díszített öntöttvas korlátok hívják fel a figyelmet a hotelre, belül márványfalak, óriási csillárok és üvegfalú liftek bizonyítják, hogy nem véletlenül tartják sokan Moszkva egyik ékszerének a Metropolt. A bolsevikokon kívül eltöltött itt némi időt George Bernard Shaw, Bertolt Brecht, Sharon Stone, Giorgio Armani, Pierre Cardin, Elton John és Michael Jackson, az államfők közül pedig Barack Obama amerikai és Hu Csin-tao kínai elnök − emlékeztetett a Reuters.

Egy átlagos egyágyas szobáért éjszakánként legkevesebb 14 ezer rubelt (435 dollár) kell fizetni, az elnöki lakosztályért 80 ezret (2500 dollár) kérnek a 362 szobás szállodában. A Metropolt a moszkvai önkormányzat bocsátotta árverésre privatizációs programja keretében. A vevő a hotelek üzemeltetésével foglalkozó Alekszandr Kljacsin üzletember egyik vállalata, amely 8,9 milliárd rubelt (276 millió dollár) fizetett az emblematikus szállodáért − közölte a helyhatóság ingatlanértékesítési irodája. Egy Kljacsinhoz közel álló forrás szerint nincs különösebb tervük az épülettel, azt a jelenlegi formájában kívánják tovább hasznosítani.