A szlovákiai lakosság többsége még mindig pozitívan gondol a szocializmusra: hisznek az erős szocialista állam mítoszában és elutasítják a piaci megoldásokat - idézte a pozsonyi Új Szó a Focus felmérését. Annak ellenére, hogy sokan jobboldalinak vallják magukat, gazdasági kérdésekben továbbra is inkább baloldali elvekkel azonosulnak.

A válaszadók négyötöde ért egyet az állítással, miszerint a szocialista rendszerben az emberek segítőkészebbek és szolidárisabbak voltak egymással szemben, mint napjainkban. Több mint háromnegyedük biztonságosabbnak tartja az előző rendszert, és úgy véli, nemcsak a bűnözés volt alacsonyabb, hanem a tervgazdálkodásnak köszönhetően teljes foglalkoztatottság volt.

A megkérdezett majdnem kilenctizede ért egyet azzal az állítással, hogy az egészség nem árucikk, ezért az állam köteles mindenki számára garantálni és finanszírozni az ingyenes egészségügyi ellátást. A 15 évnél idősebbeknek csak harmada elégedettebb a demokratikus rendszerrel, több mint kétötödük a gondolja úgy, hogy jobb volt az élet a szocializmusban, mint most.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu