A közép- és kelet-európai piacokról eredő, egyes esetekben immár geopolitikai jelleget öltő kockázatok az idén is nyomást gyakorolnak az osztrák bankok eredményeire - prognosztizálja a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő elemzése szerint az osztrák bankrendszer jövedelmezőségére negatív hatással van a felzárkózó európai térség fizetőeszközeinek leértékelődése, a problémás kinnlevőségek magas arányából eredő költségterhek és a hitelkiáramlás lanyha bővülése.

Ehhez járulnak egyes kedvezőtlen törvényalkotási lépések - különösen Magyarországon -, valamint a bankokra kirótt jelentős különadók több kulcsfontosságú térségi piacon. A bankadók és a pénzügyi tranzakciós illetékek elsősorban Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában terhelik meg súlyosan az osztrák bankok jövedelmezőségét; a többi térségi piacon ez a tétel elhanyagolható, vagy az ilyen illetékek alacsony mivolta, vagy az osztrák bankok korlátozott jelenléte miatt.

Az idei első negyedévben az ilyen adók és illetékek a térségben aktív legnagyobb osztrák bankok működési költségeinek 5-9 százalékát tették ki - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Eurószázmilliók égnek el a magyar piacon

A 16 oldalas tanulmány Magyarországgal foglalkozó fejezetében a Fitch londoni elemzői megállapítják, hogy a magyar bankrendszer évek óta veszteséges, és a 2013 végéig terjedő időszakban Magyarország volt az egyetlen olyan piac, amelyen az osztrák bankok is összességében veszteséggel működtek.

A devizaalapú hitelek ügyében hozott törvényi intézkedések nyomán, amelyek az adósokról a hitelezőkre terhelik át a forintleértékelődés költségeit, az Erste 300-360 millió, a Raiffeisen Bank International AG (RBI) 160 millió euró költséggel számol az idén. További több százmillió euró költséggel járhatnak azonban a következő negyedévekben az esetleges olyan későbbi intézkedések, amelyek a devizaalapú hitelek kedvezőtlen árfolyamú forintosítására kényszerítenék a bankokat - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő kimutatása szerint az elmúlt két év árfolyam-stabilizálódása nyomán az osztrák bankok nem teljesítő magyarországi kinnlevőség-állománya nominálisan most már csökken - az Erste esetében az idei első negyedévben 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban -, a nem teljesítő hitelek aránya a teljes kinnlevőségi portfólión belül azonban nem csökken, és továbbra is 25 százalék felett jár az Erste és a Raiffeisen esetében, tekintettel e két bank magyarországi hitelportfólióinak gyors zsugorodására.

A magyarországi helyzet felhívja a figyelmet arra, hogy "az osztrák bankok az Európai Unión belül sem immunisak a politikai kockázatra" - fogalmaznak a Fitch Ratings londoni elemzői.

A Moody's sem derűlátó

Nemrégiben a Moody's Investors Service közölte, hogy továbbra is negatív kilátást tart érvényben az osztrák bankrendszerre, szintén elsősorban a közép- és kelet-európai piacokról eredő kockázatok miatt.

A Moody's szektorelemzése szerint a 2009 óta érvényes negatív kilátás fenntartásának fő oka az, hogy jóllehet egyre több jel utal az osztrák gazdaság stabilizálódására, a bankrendszer pénzügyi alapmutatói továbbra is gyengék, mindenekelőtt a folyamatos eszközminőségi kockázatok miatt, amelyek egyes volatilis közép- és kelet-európai piacokról erednek. E piacokon van lekötve az osztrák bankrendszer eszközállományának mintegy 30 százaléka - állt a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint az osztrák bankok veszteségtűrő kapacitása is meglehetősen korlátozott. Ezt mutatja gyenge nyereségességük és az, hogy alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájuk, amely 2013 végén 11,6 százalék volt, elmarad más európai bankrendszerekétől.