Német szakértők szerint csak a jéghegy csúcsát jelentik a Magyarországot is érintő bundabotrányban eddig feltártak, és az elkövetkező napokban illetve hetekben újabb leleplezésekre lehet számítani. A szombati német újságok címlapon közölték az UEFA képviselőjének, Peter Limachernek a nyilatkozatát, amely szerint az európai labdarúgás történetének legnagyobb megvesztegetési botrányáról van szó.

Az év elejétől kilenc országban több mint 200 mérkőzést manipuláltak, azaz eredményét különböző megvesztegetésekkel úgy igyekeztek befolyásolni, hogy az arra fogadóknak az busás hasznot hozzon. A lapok arról írtak, hogy a nemzetközi bűnbanda tagjai európai, illetve ázsiai fogadásaikkal mintegy 10 millió eurós nyereséget értek el - jelentette az MTI.

A gyanú szerint a német, illetve külföldi játékvezetőknek, edzőknek, játékosoknak, illetve sportvezetőknek átlagosan 10 ezertől 25 ezerig terjedő megvesztegetési pénzt fizettek. A botrányban érintett országok között Németország mellett Belgium és Svájc, Ausztria é Törökország, továbbá Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Magyarország szerepel. Az ügyészségi közlés szerint Magyarországon 13 első osztályú mérkőzést vizsgálnak, és ugyancsak első osztályú mérkőzésekre terelődött a gyanú Törökország, Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina esetében is.

A gyanús mérkőzéseket - köztük nemzetközi kupatalálkozókat is - egytől egyig ebben az évben játszották. Nem hivatalos közlés szerint a vizsgálatot később kiterjesztik az elmúlt évek mérkőzéseire is. Németország 32 "bundameccsel" érintett, de egyiket sem a Bundesliga legfelsőbb osztályában, hanem alacsonyabb osztályokban játszották. Egyes szakértők szerint ezt a többi között azzal magyarázzák: az első osztályban játszók túl jól keresnek ahhoz, hogy bármit is kockáztassanak. Az alsóbb osztályokban viszont már "jól jöhet" a megvesztegetési pénz.

A rendőrség bejelentése szerint az érintett klubok nevét a vizsgálat lezárásáig nem közlik, azután azonban "könyörtelenül" nyilvánosságra hozzák. Nem kizárt, hogy erre még ebben az évben sor kerülhet. A bundabotránynak több mint 200 német, illetve külföldi gyanúsítottja van, köztük a fogadó, illetve megvesztegető banda tagjai és az állítólag megvesztegetettek. A bochumi államügyészség, illetve a rendőrség adatai szerint Magyarországon 13 - idén lejátszott - első osztályú mérkőzést vizsgálnak.

QP | Quality Placement