Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel Infomonitor gazdasági és hitelinformációs iroda adatai szerint 300 ezer 65 év feletti nyugdíjas tartozik hitelrészletekkel, befizetetlen számlákkal vagy más pénzügyi kötelezettségekkel - adta hírül a gazeta.pl. Ezek összege együttesen meghaladja a 6,1 milliárd zlotyt (457,5 milliárd forint, több mint a négyes metró költsége).

Az adósok listájára olyanokat vesznek fel, akiknek minimum 200 zlotys (15 ezer forint) tartozásuk van legalább 60 napja. Lengyelországban nem automatikusan készítik ezt a névsort, de a szolgáltatók kérésére bekerülhet az adós, ha kábeltévé-, energia- vagy vízszolgáltatója így akar nyomást gyakorolni rá.

Ehhez ugyan elegendő 200 zlotys tartozás, de a cégek adatai szerint ügyfeleiknek messze több a hátralékuk. Átlagosan 20,2 ezer zloty (másfél millió forint) be- vagy visszafizetésével maradtak el. Egy mazowszei nyugdíjas adós több mint 104,3 millió zlotyval (majdnem nyolcmilliárd forint) tartozik.

Az nyugdíjasok eladósodásának okai között leggyakrabban kevés pénztartalékukat említik az elemzők, továbbá azt, hogy nyugdíjba vonulásukkor rosszul mérik fel bevételeiket és kiadásaikat. Sajnos az is szerepet játszhat, hogy a család kihasználja az állandó bevétellel rendelkező idősebb családtagot.

A nyugdíjas adósok között több a nő, aminek oka lehet, hogy korábban mennek nyugdíjba, statisztikailag hosszabban élnek, illetve nem egyszer nem tudják az elhunyt férjjel közösen felvett hitelt egyedül törleszteni.

A fotó forrása: Shutterstock