Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban közel 660 ezer 18 és 34 év közötti fiatal adóst tartanak számon, tartozásuk 9,3 milliárd zloty - idézi a Rzeczpospolita a BIG InfoMonitor adatait. A vakáció eljövetelével, a fiatalok további pénzeket vettek fel, így számuk ötezerrel, tartozásuk félmilliárd zlotyval nőtt. A statisztikából az is kiderül, hogy az összesen kilencmillió lengyel adósból minden 16.-nak megélhetési gondjai vannak.

A fiatalok csaknem 70 százaléka tisztában van valóságos helyzetével és annak kockázataival, azaz azzal, hogy mit jelent az eladósodás, de ezt nem veszi eléggé komolyan. Az eladósodottak körében más a helyzet, ők még további hiteleket is felvesznek, a megvett dolgokat inkább olcsón eladják, hogy törleszteni tudjanak. A hitelezők szerint többségük nem megbízható adós, könnyelműek, felelőtlenek.

Furcsa vásárlások

A fiatalok 89 százaléka lakásra vagy autóra veszi fel a kölcsönt vagy olyan eseményt akarnak finanszírozni, amely nagyon fontos. Ilyen például az esküvő. Ugyanakkor az eladósodott ifjak közül negyedmillióan küszködnek a hiteltörlesztéssel.

A hitelből furcsa dolgokat is vásárolnak: komputeres játékokat, tankot, csónakot, lovat, fajtatiszta kutyát, quadot, jachtot, gyerekjátékokat. Mi több, hitelre csináltatnak a plasztikai műtéteket, vesznek fogyasztótablettákat, ültetnek be implantátumot fogsoruk szépítésére. Van, aki különleges szemüveget rendel, vagy éppen új kebleket csináltat. Rendkívül sok kölcsön megy el telefonokra, mi több, telefonszámlákra is