Geithner a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: biztos benne, hogy megszületik a megállapodás a deficitcsökkentésről és az adósságplafon emeléséről. Mint mondta, elképzelhető, hogy az elnöknek és a kongresszusi vezetőknek még vasárnap délután sikerül egyezségre jutniuk.

Ha az amerikai pártok vezetőinek augusztus 2-ig nem sikerül megállapodniuk a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságlimit megemeléséről, a kormány fizetésképtelenné válik.

Geithner szerint gondos mérlegelés után megállapítást nyert: nem járható az a megoldás, hogy Barack Obama elnök döntsön az adósságplafon kérdésében, ezt a lépést a kongresszusnak kell megtennie. A pénzügyminiszter szerint ezt a kérdést 2013-ig, vagyis a 2012 novemberében esedékes választásokat követő időszakig rendezni kell.

"Elképzelhetetlen, hogy ez az ország ne teljesítse időre a kötelezettségeit. Elképzelhetetlen, hogy valaha is így tennénk. Ez nem történik meg" - hangsúlyozta Timothy Geithner. - "A legfontosabb, hogy a következő 18 hónapra elhárítsuk az ország fizetésképtelenné válásának veszélyét. A vezetőknek tudatában kell lenniük annak, hogy olyan megoldást kell elfogadniuk, amely átmegy a (republikánus többségű) képviselőházon, átmegy a (demokrata többségű) szenátuson és amelyet az elnök is elfogadhat" - mondta.

Geithner elvetette John Boehner képviselőházi elnöknek azt a "kétlépcsős" javaslatát, hogy az adósságplafont csak az év végéig tartó időszakra emeljék meg, azután pedig még egyszer. Mint mondta, az elképzelés nem kapna elegendő szavazatot a kongresszusban és a Fehér Ház számára is elfogadhatatlan.

Washingtonban már hetek óta tartanak a mindeddig eredménytelen, drámai fordulatokban bővelkedő alkudozások az adósságplafon emeléséről. Geithner szerint Obama, miután pénteken eredménytelenül végződtek a Boehnerrel folytatott tárgyalásai, szombaton az összes kongresszusi vezetővel egyeztetett.

Sajtóinformációk szerint a Fehér Ház 10 év alatt 3,5-4 ezer milliárd dollárral kívánja csökkenteni az államadósságot, ám a republikánusok elfogadhatatlannak tartják, hogy a csomag a megszorítások mellett 400 millió dollárnyi új adóbevétellel is számol.

A megállapodás elmaradásának esetére a hitelminősítők kilátásba helyezték, hogy visszaminősítik az Egyesült Államokat az AAA kategóriából, ami a világgazdaság szempontjából súlyos következményekkel járó reakciókat válthat ki a pénzpiacokon.