A litván kormány jogszabályban erősítette meg a múlt hét végén azt a tervet, hogy a fehérorosz határon 500 kilométer hosszúságban kerítést építenek. A litván-fehérorosz határ teljes hossza egyébként 670 kilométer kilométer - adta hírül a Business Insider Polska. Úgy tervezik, hogy a kerítést két év alatt készítik el, és az építés 150 millió euróba (53 milliárd forint) fog kerülni. (A 170-200 kilométeres magyar határkerítéssel kapcsolatos költségbecslések 150-200 milliárd forintról szólnak - a szerk.)

A jogszabályt a parlament rendkívüli felhatalmazással fogja megerősíteni - mondta Ingrida Simonite kormányfő. A kerítés két elemből fog állni, az elsőn olyan horgok lesznek, amelyek piramis formában kerülnek fel, a másik az y betűt fog formálni. A költséget az állami büdzsé fedezi, de az sem kizárt, hogy uniós forrásokat is fel tudnak majd használni.

Idén több mint négyezer fehérorosz emigrált Litvániába a zöld határon át illegálisan. Ez jelentős ugrás a 2020-ban ismertté vált 81 eset után. Vilnius meggyőződése, hogy ez Minszk tevékenységének tudható be, amely ilyen módon reagál az uniós szankciókra, és arra, hogy Litvániában élhetnek fehérorosz ellenzék tagjai. Eközben augusztus elején lépett érvénybe a a belügyminisztérium rendelkezése, amely megengedi a Fehéroroszországból illegálisan érkezett bevándorlók hazatoloncolását.