A spanyol központi bank döntésének értelmében a CAM azonnali állami irányítás alá került, miután a banknál komoly likviditási problémák jelentkeztek.

A központi bank szerint további spanyol bankok államosítására is szükség lehet - írta a Financial Times Deutschland.

A Caja Mediterraneot a spanyol ingatlanpiaci válság érintette súlyosan, hiszen a bank tulajdonában van több olyan Benidorm közeli nyaraló-ingatlan, amelyeket igen nehéz értékesíteni, miután a korábbi vevők - főként britek - érdeklődése igencsak visszaesett a spanyol ingatlanok iránt.

A CAM államosítása jól mutatja, hogy a stresszteszteken elbukott spanyol takarékszövetkezetek feltőkésítése nem fog menni állami szerepvállalás nélkül. A Caja Mediterraneon túl legalább négy további pénzintézet, a Novacaixagalicia, a Catalunya Caixa, a Caja Espana és az Unnim megsegítése is szükség lehet a központi bank szerint. A banki stresszteszteket lefolytató EBA megállapításai szerint a négy banknak közel 5,4 milliárd eurónyi pótlólagos tőkére lenne szüksége.

A központi bank a stresszteszteken gyengén szereplő pénzintézeteknek szeptemberig adott haladékot arra, hogy vagy a tőkepiacokon vagy külső befektetőkön keresztül tőkét szerezzenek. Az addicionális tőkeigény a spanyol központi bank szerint mintegy 15 milliárd euró.

A spanyol pénzügyi államtitkár, Jose Manuel Campa kiemelte, az állami részesedést minél hamarabb privát befektetőknek értékesítenék tovább.