Varsóban lebontanak három óriási bevásárlóközpontot, amelyek az 1990-es évben, a szocialista rendszer összeomlása után épültek – adta hírül a Notes from Poland. A három létesítmény neve angolul a nagyságukra utal: Atrium Reduta, Atrium Targówek és King Cross. A központok az Atrium létesítményüzemeltető cég tulajdonában vannak, amely újabb ingatlanfejlesztésen töri a fejét.

Azt találták, ki, hogy a lebontott monstrumok helyén lakóépületeket húznak fel, amelyeket kisebb kereskedelmi övezettel egészítenek ki. Az ügy kapcsán a vállalat és a városháza nyílt tanácskozáson egyeztette álláspontján. Ezen Marcin Olech az Átrium képviseletében elismerte, hogy a központok lepusztult állapotban vannak. A cég a területek egyfunkciós felhasználásáról át akar térni a több funkciós megoldásra.

Ezek a létesítmények kétségtelenül egy másik kor relikviái – jelezte a városháza álláspontját Marlena Happach, a várostervezési hivatal vezetője. Szerinte a nagy bevásárlóközpontok korszakának befellegzett. Az új területhasznosítási terv szerint az emeleteken a bérlakások mellett irodák is helyzet kaphatnak, a földszinteken pedig  szolgáltató és kiskereskedelmi vállalkozások lesznek. Szállodai férőhelyeket is kialakíthatnak közel a város közlekedési csomópontjaihoz.