Az említett szakmákban a bérek 25, illetve a nyugdíjak, a munkanélküli segély és a gyereknevelési támogatás 15 százalékos csökkentése ellen tiltakoznak a sztrájkkal. A polgármesteri hivataloknak, prefektúráknak, megyei és városi önkormányzatoknak alárendelt intézményekben az alkalmazottak megjelentek ugyan munkahelyükön, de szüneteltették az ügyfélfogadást, csak a sajtó képviselőit engedték be az épületekbe. Az egészségügyi dolgozók is a munkabeszüntetés mellett döntöttek, a kórházakban azonban biztosítják a sürgős esetek az ellátását, a műtéteket más időpontra helyezik át. Szünetelteti a munkát a mentőszolgálatok megközelítőleg tízezer alkalmazottja is.


A tanárok nagy része is hasonlóképpen döntött, bár gondoskodtak arról, hogy a vizsgáztató központokban zavartalanul kezdhessék meg a diákok az érettségi vizsgát idegen nyelvből. Daniel Funeriu oktatási miniszter maga jelentette be: egyeztetett az ország valamennyi főtanfelügyelőjével. Ennek nyomán sikerült elérni, hogy a sztrájk ellenére az érettségi vizsga lebonyolításával megbízott oktatók nem szüntessék be a munkát.


Sztrájkba léptek a vámosok, a rendőrség alkalmazottai, akárcsak a börtönőrök, akik csak a szigorúan vett "fogolyőrzésre" vállalkoznak, nem hajlandók azonban a közmunkákra kivezényelt elítéltekre ügyelni.


Bukarestben kedden a metró közlekedése is leáll, mivel az azt működtető Metrorex vállalat alkalmazottai is beszüntetik a munkát, a sztrájkhoz csatlakoztak a felszíni közlekedést kezelő RATB vállalat dolgozói is. Igaz, ez utóbbiak rugalmasabbnak tűnnek, jelezték ugyanis, hogy a buszok, és trolibuszok legnagyobb része zavartalanul közlekedik majd. Hajnali négy és délután 16 óra között a villamosok nem járnak.


Miután a napokban kiderült, hogy a megszorításokat tartalmazó törvénytervezet nem rendelkezik a vasutasok fizetésének 25 százalékos csökkentéséről, a Román Vasúttársaság (CFR) alkalmazottai bejelentették: lemondanak a munkabeszüntetésről. A megszorításokban érintettekkel azonban szolidaritást vállalnak, és a napokban döntenek arról, hogy ennek milyen formában adnak hangot. A vasúti közlekedés tehát később még valóban leállhat.