Angela Merkel, valamint Martin Schulz és Horst Seehofer megnyitotta a nagykoalíció újraélesztését célzó tanácskozásokat. A vitás kérdések részleteiről a pártok 15 tagú szakértői csoportjai tárgyalnak. Abban már korábban megállapodtak, hogy - lehetőleg két hét alatt - kísérletet tesznek a mindhárom fél számára elfogadható kompromisszum kidolgozására - írta a portál.

Míg a két kereszténypárt több vezető tisztségviselője az elmúlt napokban ismételten hangoztatta, hogy a januári előzetes megbeszéléseken született irányelvekhez mindenképpen ragaszkodni kell, szociáldemokrata részről kiváltképpen a meghatározott időre szóló munkavállalás, az egészségügyi biztosítás, valamint a menekültek családösszevonása terén akarnak elérni komoly módosításokat az elkövetkező napok során. Amennyiben sikerül egyezségre jutni, a megállapodás szövegét a szociáldemokrata párttagok többségének is jóvá kell hagynia, és csak ezután léphet hivatalba az új kormány.

Az új kormány feltehetően húsvétkor léphet hivatalba. A koalíciós tárgyalások elhúzódása - az előzetes aggodalmakat ellentétben - eddig nem hatott ki a gazdasági életre. A müncheni IFO gazdaságkutató intézet üzleti hangulatindexe jelentősen emelkedett és a fogyasztói hangulat is töretlennek tűnik.