Thomas Oppermann a ZDF országos köztelevízió egy csütörtök késő esti beszélgetős műsorában hangsúlyozta, hogy a választók "brutálisan megbüntették" a szociáldemokratákat a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, ezért ellenzékbe kell vonulniuk. Azonban arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e folytatni a kormányzást a CDU/CSU-val, ha Angela Merkel visszavonulna, azt mondta: "ez valóban új szituáció lenne" - idézi a politikust az MTI.

Thomas Oppermann - aki az előző ciklusban az SPD frakcióvezetője volt, az új ciklusban pedig várhatóan parlamenti alelnökként folytatja pályafutását - hozzátette: az állam stabilitását fenyegető válság esetén pártja átgondolná a kormányzati felelősség vállalásának kérdését.

Thomas Opperman előtt Martin Schulz is tett hasonló utalást. A pártelnök a vasárnapi Bundestag-választás utáni első nemzetközi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy vállalna-e tisztséget egy CDU/CSU-s vezetésű kormányban, azt mondta, hogy soha nem lépne be egy Angela Merkel vezette kormányba. A szociáldemokraták vezetője ezzel nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy Merkel nélkül viszont pártja folytathatja a nagykoalíciót.

Hasonló mérlegelésről írt pénteki számában a Handelsblatt című üzleti lap, amely szerint a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter azért is vállalhatta a jelölést a Bundestag elnöki tisztségére, hogy a kormányból a parlamentbe vonulva készenlétbe helyezze magát "tartalék kancellárként".

A lap szerint a Bundestagban vannak, akik azzal számolnak, hogy ha kudarcba fulladnak a tárgyalások a Jamaica-koalícióról - a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek együttműködéséről -, az SPD vállalhatja a nagykoalíció folytatását, de csak Angela Merkel távozása árán, és a jelenlegi kancellár helyére a szociáldemokraták körében is tisztelt Wolfgang Schäuble léphet.

Az SPD a szavazatok 20,5 százalékát gyűjtötte össze a vasárnapi választáson, ez a 154 éve működő párt második világháború utáni történetének legrosszabb eredménye. Az eddigi mélypont a 2009-es 23 százalék volt. Négy éve 25,7 százalékot szereztek.

Ezzel kapcsolatban Thomas Oppermannn a ZDF-nek elmondta: a választás előtt az SPD vezetésében folytatott megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy 23 százalék alatti eredmény esetén nem szabad újabb nagykoalíciót vállalni. Viszont ha sikerült volna legalább megközelíteni a 2013-as szintet, természetesen folytatták volna a kormányzást a CDU/CSU-val.

Martin Schulz az elveszített választás után levelet írt a nagyjából 450 ezer párttagnak, a pénteken kiszivárgott részletek szerint kiemelte, hogy a vasárnapi urnazárás után, a súlyos vereség láttán foglalkozott a lemondás gondolatával. Azonban "számtalan beszélgetés révén az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy a párttal együtt elő akarom mozdítani az SPD sürgetően szükséges megújulásának ügyét". Hozzátette, hogy most a "szerkezeti, szervezeti, tartalmi és stratégiai újrakezdés" ideje következik.

A következő négy évben "nem kevesebb a tét, mint a német, és bizony, az európai szociáldemokrácia fennmaradása" - írta Martin Schulz.

Hangsúlyozta, hogy a 2005-ös, a 2009-es és a 2013-as vereség feldolgozása sem történt még meg. Az előző pártelnököt, Sigmar Gabrielt közvetve bírálva megjegyezte, hogy az SPD 2009 és 2013 után ezúttal is későn választott kancellárjelöltet, így nem maradt elég idő a választási kampány előkészítésére. Ezt a hibát többször nem szabad elkövetni, a 2019-es kongresszuson el kell kezdeni a felkészülést a 2021-es Bundestag-választásra.

Egy felmérés szerint az SPD-szavazók háromnegyede változatlanul támogatja Martin Schulzot. A Welt am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített kutatás előzetesen ismertetett eredményei szerint a szociáldemokrata tábor csupán 22 százaléka tartaná helyesnek, ha lemondana, és 75 százalék úgy gondolja, maradnia kell az elnöki tisztségben.

A lakosság egészét tekintve 54 százalék szerint továbbra is Martin Schulznak kell vezetnie az SPD-t, míg 38 százalék szerint mennie kell a párt éléről.

Címlapkép forrása: AFP/ODD Andersen