A szakszervezetekhez közeli kutatóintézet szerint a gazdaság az utóbbi évekhez képest kevésbé egyoldalúan fejlődik, a növekedést már nemcsak az export, hanem a lakossági fogyasztás és a beruházások is ösztönzik. Ugyanakkor a külső kereslet további élénkülésének hatására a kivitel is lendületesen nő tovább, a bruttó hazai termék (GDP) így a tavalyi 3,6 százalék után és a korábban jelzett 2,7 helyett 4 százalékkal nőhet az idén, aminél nagyobb mértékű bővülés még nem volt az újraegyesített Németország két évtizedes történetében.

A kiegyensúlyozottabb fejlődés révén a külpiacokon jövőre várható lassulás kevésbé veti vissza a fejlődést, 2012-ben így a korbábban valószínűsített 1,7 százalék helyett 2,3 százalékkal nőhet a GDP éves összevetésben - áll az előrejelzésben, amely szerint a munkanélküliek száma a 82 milliós országban a tavalyi, 3 millió feletti értékről az idén 2,94 millióra, jövőre pedig 2,74 millióra csökkenhet. A munkanélküliségi ráta ennek megfelelően az idén 7 százalék, jövőre 6,5 százalék lehet.

A vártánál jobb első negyedévi folyamatok alapján az IMK mellett egy sor más intézet is felfelé módosította 2011-es GDP-növekedési prognózisát. Legutóbb a rajna-vesztfáliai gazdaságkutató intézet (RWI) módosított, 2,9 százalékról 3,7 százalékra, előtte pedig a hamburgi világgazdasági kutatóintézet (HWWI) 2,3-ról 3,5 százalékra.