Szerbiában a szürkegazdaság alacsonyabb szinten van, mint öt évvel ezelőtt: a GDP viszonyított aránya 21,2-ről 15,4 százalékra csökkent - írta a Magyar Szó. Ugyanakkor minden harmadik cég a szürkezónában működik. A gazdaság céges szereplőinek több mint 17 százaléka be nem jegyzett vállalat.

Szerbiában minden harmadik munkás feketén dolgozik. A munkaügyi felügyelőség különféle szabálytalanságok miatt tavaly összesen több mint 231 millió dinár (612 millió forint) büntetést szabott ki a munkáltatókra. A szürkegazdaság naponta nyolcmillió euróval rövidíti meg a költségvetést.

A kormány rendszeresíti a rendkívüli ellenőrzéseket - eddig két nappal korábban jelezték az inspektorok látogatását, ami rontotta a munkájuk hatékonyságát. A munkaügyi felügyelőség január 1-je óta 24 órás munkaidővel működik.

Tavaly több mint 53 ezer ellenőrzést végeztek, több mint 22 ezer ember illegális foglalkoztatására derítettek fényt. Ez 15 százalékos növekedés 2016-hoz és 37 százalékos 2015-höz képest. A nagyobb szigornak köszönhetően a feketén foglalkoztatottak közül több mint 21 ezren létesítettek állandó munkaviszonyt, 73 százalékkal többen, mint 2015-ben.

Az ellenőrök tavaly 769 bejegyzetlen céget lepleztek le, ezeknél 1183 személy dolgozott bejelentetlenül. A statisztika szerint 2017-ben 39 halálos kimenetelű munkahelyi sérülés történt, ezeknek az eseteknek a 30 százalékában a munkás feketén dolgozott.

A fotó forrása: Pixabay