A közvélemény-kutatások szerint a lengyelek többsége egyetért a kormány szigorú fellépésével a Fehéroroszországból érkező ázsiai, afrikai, közel-keleti bevándorlókkal-menekültekkel szemben - írja a Notes from Poland hírportál. Augusztus eleje óta tízezer illegális határátlépési kísérletre derült fény, a lengyel hatóságok 1500 embert vettek őrizetbe és több ezren jutottak el Németországba.

A kormány rendkívüli állapotot hirdetett és magyar mintára pengés drótkerítést telepítettek a határra. A TVN megrendelésére a Kantar közvélemény-kutató cég készített felmérést, amely szerint a lengyelek 54 százaléka támogatja a szigorú intézkedéseket, ezen belül 27 százalékuk határozottan egyetért velük. A válaszadók 36 százaléka ellenzi, ezen belül 17 százaléka határozottan ellenzi azokat.

A felmérésben külön rákérdeztek arra, mit szólnak a megkérdezett egy iraki és kurd családokból álló csoporttal szembeni kemény rendőrségi fellépéshez. Ezt a válaszadók 49 százaléka elítélte és csak 36 százalékuk támogatta. Varsóban október középén néhány ezren azért tüntettek, hogy szüntessék meg a határzárat, fejezzék be az emberek üldözését, vessenek véget annak, hogy gyermekeknek az egyre hidegebb időben az erdőben kelljen tölteni az éjszakát.