Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamarosan újraindíthatják az olajszállítást a világ egyik legfontosabb vezetékén, amely az Északi-tengeren kibányászott fekete aranyat juttatja el a brit kikötőkbe - adta hírül a Bloomberg. A csőkígyót a december elején kellett lezárni, mert felfedeztek rajta egy csőtöréssel fenyegető hajszálrepedést.

A javításért a vezetéket üzemeltető Ineos AG volt felelős. Visszavontuk a betáplálással kapcsolatos korábbi korlátozásokat - tájékoztatta a hírügynökséget a vállalat. Az Ineos azt tervezi, hogy a csővezetéket és a Kinneil feldolgozóüzemet folyamatosan helyezi üzembe az új év kezdetéig.

Fontos csőkígyó

A Forties Pipeline System több mint 80 olajmező hozamát továbbítja. Ezek közül az egyik legnagyobb a Buzzard lelőhely, amelyen már december 28-án újraindították a kitermelést a teljes kapacitás kihasználásával - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásból. Az északi-tengeri olajfolyam fő ütőerének is tekinthető csőkígyón áramló olaj 30-35 százaléka a Buzzardról érkezik.

A Total olajmulti kezében lévő Elgin-Franklin mező szintén újra teljes kapacitásával termel. Innen naponta 60 ezer hordó kőolajat pumpáltak a Fortiesbe. A BP két projektjét indította újra, az Apache Corp. napokkal ezelőtt újrakezdte napi 35 ezer hordó betáplálását a vezetékbe.

Nagy kiesés

A Fortiesnek, amelyen az Egyesült Királyság olajtermelésének 30 százalékát folyik át, az eredeti tervek szerint decemberben naponta 400 ezer hordó olajat kellett volna szállítania, ami a kiesés miatt az új számítások szerint csak átlagosan 150 ezer hordó lesz.

A probléma bejelentése nyomán a Brent árfolyama egy csapásra egy százalékkal drágult, átlépve a 65 dollár/hordós határt. Úgy tűnt, hogy hosszabb távon akár az üzemanyagok árában is jelentkezhet a távoli kőolajvezeték leállását követő kínálatcsökkenés. Csütörtökön a 66 dolláros szint alá is beesett a Brent, miután korábban bőven e felett tanyázott.

A nyitókép forrása: Pixabay.com.