Mario Draghi november 1-jén átveheti az Európai Központi Bank (ECB) elnöki tisztét Jean-Claude Trichet-től, az EU csúcsértekezletének résztvevői rá fognak bólintani kinevezésére - jelentette a Bloomberg. A hírügynökség forrása a tanácskozás záródokumentumának tervezete, amelynek ezt a részletét kiszivárogtatták. A legendás amerikai Maaschusetts Institute of Technlogy egyetemet is megjárt, egy ideig a Goldman Sachs bankcsoport tanácsadójaként dolgozó, 63 éves Draghi nyolc évig töltheti be ezt a posztot. Ő lesz az ECB harmadik elnöke Wim Duisenberg (1988-2003) és Jean-Claude Trichet után. A bankszakember jelenleg az olasz jegybank elnöke, s e tisztéből fakadóan az ECB kormányzótanácsának tagja.

Tegnap még úgy tűnt, elhúzódó csatározás alakulhat ki Nicolas Sarkozy francia államfő és eurózónás vezető kollégái között, mivel a Sarkozy ragaszkodik hozzá, hogy a távozó Trichet helyett bekerüljön az ECB vezető testületébe egy francia bankár. Ehhez a kormányzótanács másik olasz tagjának Lorenzo Bini Smaghinak vagy le kellene mondania, vagy át kellene vennie Draghitól az olasz jegybank vezetését, felszabadítva ezzel egy a szakértőknek - tehát nem az eurózóna-tagországok jegybankelnökeinek - fenntartott helyett a franciáknak.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök egy hete jelezte, megkérte Smaghit, hogy álljon fel. Ugyanakkor nem mutat hajlandóságot arra, hogy támogassa jegybankelnöki kinevezesét. Kényszeríteni nem tudják, mivel az ECB függetlenségének jegyében rajta múlik, hogy lemond-e vagy sem. Smaghinak még két éve van hátra megbízatásából, s egyelőre úgy tűnik, a rá nehezedő nyomás ellenére jól érzi magát az ECB vezető testületében.