Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Cosa Nostrát 1993-tól a 2006-os elfogásáig vezető, háromszoros életfogytiglanra ítélt férfi két éve, 83 éves korában halt meg egy börtönkórházban Milánóban. Az idős maffiavezér állapota fokozatosan romlott, 2011-ben rákkal diagnosztizálták, és büntetése alatt többször öngyilkosságot kísérelt meg. Provenzano letartóztatása előtt példátlanul hosszú ideig, 43 évig sikeresen bujkált a hatóságok elől.

Az egykori keresztapát kiemelt biztonságú létesítményben, szigorú körülmények között tartották fogva, csak a családtagjai látogathatták, ők is viszonylag ritkán, nem telefonálhatott, korlátozták az általa végezhető tevékenységek körét és az élelmiszervásárlásait is.

A bírói testület megállapította, hogy az olasz hatóságok a börtönbüntetés felfüggesztésének elutasításakor és a szigorú szabályok megújításakor jogszerűen jártak el több alkalommal is.

Az EJEB szerint ugyanakkor az olasz igazságügyi miniszternek a szigorú szabályrendszer 2016-os meghosszabbításakor Provenzano egyre romló egészségügyi állapotára tekintettel "részletesen és meggyőzően" indokolnia kellett volna a döntést, figyelembe véve az elítélt szellemi hanyatlását. Az ügyben eljáró bírák szerint ennek hiányában az olasz hatóságok nem bizonyították megfelelően, hogy a hosszabbítás indokolt.

A strasbourgi törvényszék ezért kimondta: Olaszország az ügyben megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás, illetve embertelen, megalázó bánásmód tilalmáról szóló cikkét. Kártérítést nem rendeltek el, mint közölték, a jogsértés megállapítása önmagában elegendő.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az Emberi Jogok Európai Egyezménye előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.

Képünk forrása: Shutterstock