Júniusban, amikor már folyamatban volt a járványvédelmi korlátozó intézkedések feloldása Európa szerte, a májusi 0,1 százalékról 0,3 százalékra emelkedett az előzetes adatok alapján a fogyasztói árak emelkedésének éves mértéke az euróövezetben - derül ki az adatközlésből, melyet az MTI foglalt össze.

Elemzők a májusival megegyező, négy éve a legalacsonyabbnak számító 0,1 százalékos áremelkedést vártak júniusra is. Az a szint kifejezetten aggasztó volt, ugyanis a válság közben a leértékelődésnek fontos gazdaságösztönző hatása van, az ECB pedig soha nem látott pénznyomtatással próbálta beindítani az inflációt. A múlt havi adat alapján már többen deflációs félelmekről beszéltek.

A legnagyobb mértékben az élelmiszeripari alapanyagok ára emelkedett éves összevetésben, 5,9 százalékkal. Az előző havi árszinthez képest azonban 1,1 százalék volt a csökkenés. Az élelmiszerek, alkoholos és élvezeti cikkek ára 3,1 százalékkal emelkedett júniusban az egy évvel korábbihoz képest, de 0,2 százalékkal lett alacsonyabb az előző havinál.

Az energiaárak júniusban 9,4 százalékkal csökkentek éves bázison és 1,7 százalékkal múlták felül az előző havit. Májusban 11,9 százalékkal csökkentek az energiaárak az előző évihez képest.