Magyarországon egy lakos körülbelül 60, míg Bulgáriában 80 százalékkal használ több áramot, mint Romániában - írja a Maszol. Romániában nagy kihívást jelentet a gyakorlatba átültetni az Európai Bizottságnak az áramfelhasználás csökkentésére vonatkozó ajánlását, mivel jelenleg is ott a legkisebb az egy főre eső fogyasztás az EU-ban - vette át a Maszol a Ziarul Financiar gazdasági napilap hírét.

A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint 2020-ban egy romániai lakos átlagosan 2,7 MWh elektromos energiát használt fel. Ennél még Ukrajnában is nagyobb volt a fogyasztás, 2,8 MWh/fő.

A hidegben több fogy

Az európai éllovas Izland, 51 MWh/fős fogyasztással, míg a kontinentális Európában Norvégia vezet 23,3 MWh/fővel. Földrajzi elhelyezkedésük miatt Svédország és Finnország fogyasztása is óriási, évi 12,3, illetve 14,7 MWh/fő. Az egykori szocialista országok is sokkal több elektromos energiát használnak, mint Románia: Magyarország 4,4, Szlovákia és Bulgária 5, Csehország pedig 6,3 MWh-t.

Az Európai Unió két legnagyobb gazdaságának, a németnek és a franciának az áramfelhasználása 6,4, illetve 6,7 MWh/fő volt. 2020-ban, a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál kisebb volt az áramfogyasztás, azonban az arányokat ez nem érintette.

Az alacsony romániai fogyasztás annak a következménye, hogy a vidék fejlettségi szintje meg sem közelíti a városokét. „Romániában faluhelyen egy hűtőszekrény van bedugva a csatlakozóba, és annyi. Sokkal falusiasabbak vagyunk másoknál, bármennyire nehéz is elképzelnünk ezt, a nagyvárosok szintje alapján” – mondja Otilia Nutu energetikai politikai szakértő.