Mark Rutte a tárgyalások aznapi eredménytelen befejezését megerősítve elmondta, hogy a kormány hétfőn válságtanácskozást tart, és egyeztet a parlamenttel is. Hozzátette: az új választások kiírása tűnik "logikus" lépésnek.

Az érintett pártok összesen 16 milliárd eurónyi további megtakarítást próbáltak elérni, hogy biztosítsák az államháztartási hiány uniós küszöb alatt tartását. A liberális-kereszténydemokrata koalíció eltökélt abban, hogy jövőre a deficit ne lépje túl a bruttó hazai termékhez viszonyított 3 százalékos uniós küszöbértéket.

Rutte jelezte azt is, hogy mindenképpen szeretné elfogadtatni a parlamenttel a takarékossági intézkedéseket. Ehhez most már elsősorban az ellenzék vezető ereje, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) támogatását kellene megnyernie - utóbbi korábban már átsegítette nehéz helyzeteken uniós ügyekben, és most is értésre adta: hajlik a szigor támogatására.

A Szabadságpártot vezető Geert Wilders az egyeztetések eredménytelennek nyilvánítása után új választások kiírása mellett foglalt állást. Úgy vélte, minél előbb tartják az előre hozott voksolást, annál jobb, mert pártja - amely a legutóbbi választáson a harmadik legnépszerűbb erőnek bizonyult - már nem támogatja a kormányt. Az euroszkeptikus nézeteket valló politikus már a tárgyalások hat héttel ezelőtti kezdetekor jelezte, hogy nem kíván belemenni további nagyarányú kiadáscsökkenésbe, különösen nem az Európai Unió nyomására.

Előre hozott választások kiírását sürgette szombaton több ellenzéki párt is, köztük a PvdA, a zöldek és a szintén erős Szocialista Párt.

Veszélyben a AAA besorolás

Ha a jövő évi deficit csökkentéséről nem sikerül megállapodni, az ország kedvező (AAA) hitelminősítési besorolása is negatív irányban változhat. Hollandia eddig egyik vezető szószólója volt az euróövezeten, illetve Európai Unión belüli pénzügyi szigornak - ezen a hozzáállásán is változtatásra kényszerülhet, ha saját hiányát nem lesz képes leszorítani,.

Az új választások legnagyobb veszélye, hogy hosszú ideig tartó belpolitikai bizonytalanság veheti kezdetét. A tavalyelőtti előző választás után, a szoros eredmény miatt, csak több mint félév elteltével sikerült kormányt összeállítani, és a koalíció még így is kisebbségben maradt.

Hollandiában az elmúlt tíz évben négyszer tartottak általános választásokat, egyetlen kormány sem tudott négy évig megmaradni.