Lengyelországban egy ideje tartja magát a pletyka, hogy a vezető kormánypárt, a Jog és Igazság (PiS) előrehozott választásokat akar tartani. A "jól értesültek" még azt is tudni vélik, hogy 2021. október 10-ére akarják kiíratni a szavazást. Nem zárta ki a lehetőséget  Leszek Miller, egykori miniszterelnök, a Demokratikus Baloldali Szövetség volt vezetője, európai parlamenti képviselő - derül ki az onet.pl cikkéből.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, Lengyelország tényleges vezetője egy korábbi kormányzati ciklus lejárta előtt, 2007-ben belement, hogy előrehozott választásokat tartsanak, ám az balul sült el, a PiS vesztett, ami Miller szerint traumát okozhatott neki. Szerinte  az előrehozott választások egyszerre logikusak és nem is azok. Logikus, mert elkezdenek érkezni az uniós támogatások, amire alapozva fellendülhet a gazdaság.

Ugyanakkor Lengyelországban számos párt azt hitte, hogy nyer a rendkívüli választással, és aztán vereséget szenvedett. Miller tett egy pikírt megjegyzést Andrzej Duda államfőre is, aki egyszer csak az EU híve lett. Nemrég még azt mondta, hogy az unió nem fontos. Ha ilyen ütemben változik, akkor előbb-utóbb, még az európai elitbe is bedolgozhatja magát.