Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai kedden bemutatott új előrejelzési csokrukban közölték: a közép-európai EU-térségen belül Csehországban várják a legmélyebb recessziót az idén. A ház a cseh gazdaságban 7,8 százalékos visszaesést valószínűsít 2020 egészére.

A cég prognózisa szerint Magyarországon 6,7 százalékkal, Lengyelországban 5 százalékkal csökken a GDP-érték az idén. A tanulmány kiemeli, hogy a lengyel gazdaságban 30 év óta ez lesz az első recesszió.

Várakozásuk szerint ugyanakkor a magyar hazai össztermék jövőre 4,6 százalékkal növekszik. A ház hangsúlyozza: számításai szerint a magyar és a lengyel gazdaság teljesítménye 2021 negyedik negyedévében ismét a koronavírus-járvány előtti szintre emelkedik; Csehországban ugyanez 2022 közepére várható - idézi az előrejelzést az MTI.

Idei GDP-előrejelzésük a magyar gazdaság esetében a szélesebb körű konszenzusnál 2,6 százalékponttal borúlátóbb, 2021-re szóló magyarországi növekedési prognózisuk ugyanakkor 0,6 százalékponttal jobb az általános várakozás átlagánál.

A cég közgazdászai azzal számolnak, hogy a magyar gazdaságnak 2021-ben közvetve és közvetlenül is hasznára lesz az európai gazdaságban jövőre várható szinkronizált fellendülés.

A Morgan Stanley szerint a magyar hazai össztermék növekedési pályáját továbbra is a háztartási szektor fogyasztása határozza meg, mivel a beruházási érték növekedése várhatóan csak 2021 második felétől kezd érdemben gyorsulni. A fogyasztás viszont már az idei harmadik negyedévtől élénkülésnek indul, mindenekelőtt az eddig elfojtott kereslet újbóli megjelenése miatt, bár az élénkülés ütemét korlátozhatják az elővigyázatossági megtakarítások.

Az elemzők azt valószínűsítik, hogy a magyar államháztartási hiány az idén a hazai össztermék 5 százalékának környékén lesz, jövőre azonban visszatér a 3 százalékos küszöbérték körüli tartományba.

Más nagy londoni elemzőházak várakozása szerint is jórészt V alakú növekedési pálya lesz jellemző a magyar gazdaságra és általában a közép- és kelet-európai térségre az idén és jövőre, bár az előrejelzési számok eltérőek.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett tavaszi regionális előrejelzésében közölte: működési területének egészében az idén átlagosan 3,5 százalékos visszaeséssel, 2021-ben azonban már 4,8 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Alapeseti előrejelzési forgatókönyvében az EBRD azt valószínűsíti, hogy Magyarországon az idén 3,5 százalékos GDP-visszaesés, jövőre 4 százalékos gazdasági növekedés lesz.

A Moody's Investors Service Londonban ismertetett átfogó negyedéves helyzetértékelésében közölte: a balti köztársaságokon kívüli közép- és kelet-európai térségben a hazai össztermék átlagosan 4,7 százalékos visszaesésére számít az idén.
A legmélyebb recesszió Horvátországban lesz: a Moody's 2020 egészére 9,5 százalékos GDP-zuhanást vár a horvát gazdaságban.
A horvát hazai össztermék 25 százaléka közvetve vagy közvetlenül a járvány által súlyosan érintett turizmusból ered.

A Moody's londoni elemzői a magyar gazdaságban az idén 4,8 százalékos visszaesést, 2021-ben 4,1 százalékos fellendülést várnak.
A cég várakozása az, hogy a térség csak 2022-re hozza be a koronavírus-járvány okozta termelési veszteségeket.

A Moody's hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a közép-európai EU-gazdaságok zömének államadós-profilja képes ellenállni a növekedést és az államháztartási mutatókat érő rövid távú sokknak.